Pon17022020

Posljednje izmjene05:11:06 PM

Back Nalazite se ovdje: Home Crna kronika Crna kronika Promet Pojačana policijska kontrola prometa u vrijeme Martinja

Pojačana policijska kontrola prometa u vrijeme Martinja


U vrijeme Martinja i martinjskih veselica neodgovorni vozači češće sjedaju za volan pijani, ugrožavajući tako vlastitu i sigurnost drugih sudionika u prometu. Stoga je iz Policijske uprave varaždinske upućen poziv vozačima da ne upravljaju vozilima ako su prethodno konzumirali alkohol. U tom slučaju preporučaju da upravljanje vozilom odgode do otriježnjenja ili za vožnju angažiraju vozače koji nisu konzumirali alkoholna pića.

U vrijeme Martinja policijski će službenici na području cijele Policijske uprave varaždinske pojačano nadzirati promet na cestama, posebno na mjestima na kojima su se događale teže prometne nesreće zbog vožnje pod utjecajem alkohola.

Iz policije upozoravaju i na velike prekršaje za vožnju pod utjecajem alkohola. Ovisno o utvrđenoj koncentraciji alkohola, vozača se može kazniti novčanom kaznom u iznosu od 700 do 15 000 kuna ili kaznom zatvora u trajanju do 60 dana te mu se izriče i zaštitna mjera zabrane upravljanja motornim vozilima određene kategorije u trajanju do 12 mjeseci.

Mladi vozači u životnoj dobi do 24 godine i vozači profesionalci kojima je upravljanje vozilom osnovno zanimanje ne smiju za vrijeme upravljanja vozilom u krvi imati koncentracije alkohola niti do 0.50 promila, a svi ostali vozači preko 0.50 promila alkohola.

Analizom prometnih nesreća, utvrđeno je da je vožnja pod utjecajem alkohola jedan od glavnih uzroka nesreća. Taj je problem naročito izražen u vrijeme noćnih sati vikendom, kada se kao počinitelji prometnih nesreća u pravilu pojavljuju mladi vozači.

U prvih deset mjeseci ove godine, na području Policijske uprave varaždinske dogodilo se gotovo 270 prometnih nesreća u kojima je najmanje jedan od sudionika bio pod utjecajem alkohola, a od strane policijskih službenika zatečeno je još 1220 vozača u vožnji pod utjecajem alkohola, koji su isključeni iz prometa. Jedan dio tih vozača zadržan je u prostorijama policije do otriježnjenja ili priveden na izdržavanje kazne zatvora zbog počinjenog prekršaja.