Ned20102019

Posljednje izmjene11:10:04 AM

Back Nalazite se ovdje: Home Društvo Vijesti iz društva Crkva

PROMJENE U ŽUPI LEPOGLAVA Vlč. Branko Horvat odlazi u župu sv. Roka u Koprivničkim Bregima


Najnovije najavljene personalne promjene u Varaždinskoj biskupiji donose promjene i župi Bezgrešnog začeća Blažene Djevice Marije u Lepoglavi.
Vlč. Branko Horvat razriješen je službe župnog vikara u župi Bezgrešnog začeća BDM u Lepoglavi i imenovan je župnikom u župi sv. Roka u Koprivničkim Bregima. Novim župnim vikarom imenovan je mladomisnik, vlč. Andrija Kopjar.

 

KRIŽNI PUT NA CVJETNICU (FOTO) "Križni put je smisao našeg života"


Varaždinski biskup mons. Josip Mrzljak i ove je godine na Cvjetnicu predvodio u Lepoglavi pobožnost kružnog puta nadahnutog mučeništvom blaženog Alojzija Stepinca.

CRKVA Susret djece s teškoćama u razvoju, osoba s invaliditetom i njihovih obitelji s područja Bednjanskog i Ivanečkog dekanata


U Lepoglavi se održao pastoralni susret djece s teškoćama u razvoju, osoba s invaliditetom i njihovih obitelji s područja Bednjanskog i Ivanečkog dekanata. Prvi je to susret ovakve vrste na području Varaždinske biskupije, a održan je u organizaciji povjerenika za pastoral osoba s invaliditetom i njihovih obitelji Varaždinske biskupije, vlč. Leonarda Šardija, i suradnice pastorala Vlaste Đaković.

CRKVA (VIDEO) Uskrsna poruka varaždinskog biskupa


Ususret Uskrsu varaždinski biskup mons. Josip Mrzljak tradicionalno je javnosti uputio Uskrsnu poruku koju donosimo u cijelosti.

BARTOLOVO U KAMENICI Uz sjećanje na poginule branitelje proslavljen blagdan zaštitnika župe


Blagdan svetog Bartola, zaštitnika kameničke župe, proslavljen je u petak, 24. kolovoza u Kamenica.

KAPELA SVETOG JURAJA U PURGI (FOTO) Biskup Mrzljak predvodio misno slavlje u obnovljenoj kapeli svetog Juraja u Purgi


Teško da će se u svoj našoj zemlji naići na skladnije izvedenu baroknu kapelu kao što je ova, napisao je povjesničar Kamilo Dočkal o kapeli svetog Juraja u Purgi u kojoj je u nedjelju, 10. lipnja, nakon završetka obnove kapele, misno slavlje predvodio varaždinski nadbiskup mons. Josip Mrzljak.

KRIŽNI PUT U LEPOGLAVI Mrzljak:"Slijedimo vrline i vjeru blaženog Alojzija Stepinca"


Na Cvjetnu je nedjelju u Lepoglavi održan tradicionalna pobožnost križnog puta nadahnutog zatočeništvom i patnjama blaženog Alojzija Stepinca.

POČELA OBNOVA KAPELE SVETOG JURAJA U PURGI Traže se donatori koji bi pomogli u obnovi kapele


Postavljene skele na kapeli svetog Juraja u Lepoglavskoj Purgi jasno upućuju na to da na kapeli izgrađenoj davne 1749. godine traju građevinski radovi. Riječ je o radovima kojima se obnavlja krovište kapele s tornjem, nakon čega je u planu dotrajalu fasadu kapele zamijeniti novom.

KRIŽNI PUT NA CVJETNICU Mnoštvo vjernika predvođenih biskupom Mrzljakom molilo za proglašenje bl. Stepinca svetim


Mnoštvo je vjernika, više nego prijašnjih godina, ne samo iz Lepoglave već i okolnih krajeva, na Cvjetnicu u Lepoglavi sudjelovalo na tradicionalnom križnom putu nadahnutom mučeništvom blaženog Alojzija Stepinca.

NAJAVA Križni put na Cvjetnu nedjelju


Na Cvjetnu nedjelju, 9. travnja u Lepoglavi će se održati tradicionalni križni put put nadahnut mučeništvom bl. Alojzija Stepinca koji je u lepoglavskoj kaznionici proveo više od pet godina.

PROSLAVLJENO STEPINČEVO Stepinac je ostao vjeran Bogu, crkvi i svom narodu


Misnim slavljem koje je lepoglavskoj župnoj crkvi Bezgrešnog začeća Blažene Djevice Marije, pred mnoštvom vjernika, predvodio velečasni Ivan Rak, u Lepoglavi je 10. veljače završila proslava blagdana blaženog Alojzija Stepinca.

NAJAVA Stepinčevo u Lepoglavi, danas počinje proslava blagdana bl. Alojzija Stepinca


Trodnevnom pripremom danas (7. veljače) počinje proslava blagdana bl. Alojzija Stepinca u župi Lepoglava.

BISKUPI U LEPOGLAVI Biskupi Zagrebačke crkvene pokrajine hodočastili u Lepoglavu na obljetnicu zatvaranja blaženog Alojzija Stepinca u lepoglavsku Kaznionicu


Prije 70 godina, 19. listopada 1946. godine blaženi kardinal Alojzije Stepinac započeo je izdržavati od komunističkih vlasti dosuđenu mu zatvorsku kaznu. Na 70. obljetnicu početka mučeništva u lepoglavskoj Kaznionici, Lepoglavu su posjetili biskupi Zagrebačke crkvene pokrajine predvođeni zagrebačkim nadbiskupom, kardinalom Josipom Bozanićem.

PROSLAVA BLAGDANA MAJKE BOŽJE SNJEŽNE TE DAN POBJEDE I DOMOVINSKE ZAHVALNOSTI I DAN HRVATSKIH BRANITELJA (FOTO) "Nema blagoslova i nema sreće dok čovjek stvara od drugoga čovjeka Boga"


Brojni su se vjernici 5. kolovoza okupili kod kapele Majke Božje Snježne u Žarovnici kako bi proslavili blagdan Majke Božje Snježne, a ujedno i Dan pobjede i domovinske zahvalnosti i Dan hrvatskih branitelja. Među njima posebno je mjesto pripalo braniteljima koji su do kapele, na misno slavlje, stigli u mimohodu te u zajedništvu s ostalim vjernicima molili za sve poginule, nestale i umrle branitelje te prvog hrvatskog predsjednika dr. Franju Tuđmana.

45 GODINA SVEĆENIŠTVA Monsinjor Andrija Kišiček proslavio 45 godina u službi Boga


Četiri i pol desetljeća proteklo je od kada je monsinjor Andrija Kišiček započeo svoju svećeničku službu. Jubilej stupanja u službu Božju mons. Kišiček proslavio je misnim slavljem u lepoglavskoj župnoj crkvi Bezgrešnog začeća Blažene Djevice Marije podijelivši radost služenja Bogu s drugim svećenicima i vjernicima, donosi u posljednjem broju Lepoglavski gradski list.

ŽUPA LEPOGLAVA Na mjesto župnog vikara umjesto vlč. Nikole Markušića dolazi vlč. Branko Horvat


Najnovije najavljene personalne promjene u Varaždinskoj biskupiji donose promjene i župi Lepoglava.
Dosadašnji župni vikar vlč. Nikola Markušić razriješen je službe župnog vikara u župi Lepoglava te imenovan župnim vikarom u župi Prelog. Na mjesto župnog vikara u župi Lepoglava imenovan je vlč. Branko Horvat.

KRIŽNI PUT U LEPOGLAVI (VIDEO) "Blaženi Kardinal svojom je šutnjom u Lepoglavi govorio tako glasno da su ga čuli ne samo u domovini već i diljem svijeta"


Tristotinjak hodočasnika na Cvjetnicu je sudjelovalo na križnom putu koji je u Lepoglavi predvodio varaždinski biskup mons. Josip Mrzljak. Riječ je o križnom putu nadahnutom mučeništvom blaženog Alojzija Stepinca koji je svoje mučeništvo započeo u lepoglavskoj Kaznionici.

NAJAVA Tradicionalni križni put na Cvjetnicu


U Lepoglavi se već tradicionalno na Cvjetnicu održava križni put nadahnut mučeništvom bl. Alojzija Stepinca kojeg predvodi biskup varaždinski mons. Josip Mrzljak.
Križni put započinje na Cvjetnicu, 20. ožujka u 16 sati od kipa bl. Stepinca koji se nalazi kod župne crkve, prolazi uz zidove Kaznionice, uzdiže se na brdo Gorica i završava u kapeli sv. Ivana Krstitelja.

NAJAVA Otkrivanje i blagoslov dvometarske uskrsne pisanice u Lepoglavi


U susret nadolazećim uskrsnim blagdanima u Lepoglavi će, ispred crkve Bezgrešnog začeća Blažene Djevice Marije, u četvrtak, 17. ožujka u 12 sati biti otkrivena i blagoslovljena uskrsna pisanica. Riječ je o jedinstvenoj pisanici visine oko dva metra, daru Koprivničko – križevačke županije i njene turističke zajednice Gradu Lepoglavi i lepoglavskoj župi. Pisanica je oslikana u maniri naive i to, što je jedinstveno, lepoglavskim motivima, a rad je umjetnika Marijana Štimca i Zdravka Šabarića.

BLAGDAN TEREZIJE AVILSKE Čipakrice slave svoju zaštitinicu


Crkva 15. listopada slavi blagdan svete Terezije Avilske. Blagdan posebno slave i čipkarice, pa tako i one lepoglavske, budući da je sveta Terezija Avilska zaštitnica izrađivača čipke.

600. OBLJETNICA POSVEĆENJA CRKVE U LEPOGLAVI Blagoslovljen kip arkanđela Gabrijela


Blagoslovom kipa arkanđela Gabrijela i misnim slavljem, u Lepoglavi je završeno obilježavanje 600. obljetnice posvećenja crkve Bezgrešnog začeća Blažene Djevice Marije.
Nakon što je uništen u eksploziji municije koju je 1945. godine izazvala njemačka vojska pri povlačenju iz Lepoglave, kip arkanđela Gabrijela ponovno je izrađen prema starim fotografijama te zalaganjem Varaždinske biskupije, Grada Lepoglave i lepoglavske župe postavljen na zapadnom ulazu u Lepoglavu, u blizini kipa Blažene Djevice Marije kojoj navještava rođenje Isusovo.