Pon06042020

Posljednje izmjene12:55:00 PM

Back Nalazite se ovdje: Home Društvo Vijesti iz društva Ostalo ŠVEĐANKA SANJA I MALTEŽANIN ABRAHAM VOLONTIRAJU U LEPOGLAVI "Ovdje nam je lijepo, stekli smo puno prijatelja"

ŠVEĐANKA SANJA I MALTEŽANIN ABRAHAM VOLONTIRAJU U LEPOGLAVI "Ovdje nam je lijepo, stekli smo puno prijatelja"


Već i nije neka novost da u Lepoglavi tijekom godine borave mladi iz drugih europskih zemlja te volontirajući u Nezavisnoj udruzi mladih uče i stječu potrebno im iskustvo. Nakon mladih iz Francuske, Španjolske i Portugala, u Lepoglavu su početkom rujna prošle godine stigli
Sanja Olsson iz Švedske i Abraham Azzopardi iz Malte. 

Oni su kao i njihovi prethodnici u Lepoglavu stigli zahvaljujući Europskoj volonterskoj službi, a u okviru programa Erasmus+, koji provodi Europska komisija nudeći mladim osobama priliku da borave, rade i uče u drugim zemljama. Nezavisna udruga mladih iz Lepoglave od 2013. godine ima akreditaciju koja joj omogućuje slanje i primanje volontera, kojima su pokriveni troškovi smještaja, prehrane i džeparca, i to na razdoblje od dva tjedna do 12 mjeseci.

Sanja i Abraham u Lepoglavu su stigli na 10 mjeseci. Svoje volonterske radne dane provode radeći u Nezavisnoj udruzi mladih, ali se i aktivno od prvog dana boravka u Lepoglavi uključuju u sve aktivnosti koje provodi Nezavisna udruga mladih, neke od njih i sami pripremajući i organizirajući. Sanja svoj volonterski staž u Lepoglavi neće odraditi do kraja. Vraća se u Švedsku budući da je u međuvremenu dobila posao.
- Bilo je lijepo. Upoznala sam puno ljudi i vidjela puno toga. Bilo je to jedno lijepo iskustvo – rekla je Sanja koja je po majci hrvatskih korijena. Njena je obitelj, pa tako i Sanja, povezana s Lepoglavom.
- Moj djed je 50-tih godina prošlog stoljeća radio u Kaznionici. Čula sam za to kad sam dolazila u Lepoglavu. Mama je bila vrlo uzbuđena zbog toga, pogotovo kad mije govorila u tome – otkrila je Sanja koja je poručila da će ponovo posjetiti Lepoglavu s kojom se povezala i u kojoj sada ima prijatelje.

Za razliku od Sanje, Abraham će svoj volonterski staž odraditi do kraja. I njemu je boravak u Lepoglavi pozitivno iskustvo.
- U početku mi se činilo da nećemo imati puno toga za raditi, no to se promijenilo – bili smo kreativni, upoznali nove ljude, stekli dobre prijatelje – one s kojima radimo i one koje susrećemo u gradu. Uklopio sam se u društvo i zaista mi je lijepo ovdje – istaknuo je Abraham koji je kako bi naučio što više toga sa Sanjom pohađao sate hrvatskog jezika. Sudjelujući u raznim aktivnostima, Sanja i Abraham su primjerice sudjelovali na Tulumu s(l)ova posjetivši male čitače u školskoj knjižnici u Lepoglavi počastivši ih čitanjem na švedskom i malteškom. Sanja je na švedskom pročitala Pipi Dugu Čarapu autorice Astrid Lindgren, a Abraham je pročitao poznatu maltešku legendu.

Imali su Sanja i Abraham svog službenog mentora. Riječ je o zamjeniku lepoglavskog gradonačelnika Hrvoju Kovaču.
- Kroz svoju aktivističku fazu bio sam mentor u raznim situacijama, ali mentorstvo strancima u Lepoglavi sasvim je novo i ugodno iskustvo. Kao mentor nisam bio zadužen samo za onaj dio radnog, profesionalnog usavršavanja prilikom izrade projektnih prijedloga već i za onaj "ljudski" dio prilikom snalaženja u hrvatskom vremenu i prostoru. Prolazili smo tako zajedničke šopinge, odlaske liječniku, degustacije tradicionalnih običaja na sve načine pa šetnje lepoglavskim krajem. Bila su tu i razna druženja u zagorskom okruženju. Sanja i Abraham sudjelovali su u berbi i kolinju čime su zaslužili zagorsku domovnicu. Zajedno smo učili jedni od drugih. Ja puno od njih, a oni nešto i od mene. Danas smo dobri prijatelji. Čast mi je biti im mentorom – ispričao je Kovač.