Uto14082018

Posljednje izmjene12:47:00 PM

Back Nalazite se ovdje: Home Društvo Vijesti iz društva Ostalo SJEĆANJE NA ŽRTVE TOTALITARNIH REŽIMA U Višnjici, na mjestu zločina iz vremena poraća, služena misa za stradale od totalitarnih režima

SJEĆANJE NA ŽRTVE TOTALITARNIH REŽIMA U Višnjici, na mjestu zločina iz vremena poraća, služena misa za stradale od totalitarnih režima


Povodom Europskog dana sjećanja na žrtve totalitarnih i autoritarnih režima, u šumi Belaš u Višnjici, na mjestu zločina počinjenog krajem 2. svjetskog rata, služena je misa za ubijene u šumi Belaš, kao i sve ubijene u 2. svjetskom ratu i u vremenu nakon njegova završetka, stradale od totalitarnih režima te poginule u Domovinskom ratu.

Uoči misnog slavlja na kojem se okupilo 200-tinjak vjernika, kod spomen križa podignutog 1991. godine položeni su vijenci i upaljene svijeće u spomen na žrtve partizanskog zločina u šumi Belaš, počinjenog u svibnju 1945. godine. Vijence su položili i svijeće upalili državni tajnik u Ministarstvu obrane, ujedno i jedan od organizatora obilježavanja sjećanja na ubijene u šumi Belaš, Zdravko Jakop, predstavnici Ministarstva branitelja, predsjednik Gradskog vijeća grada Lepoglave Robert Dukarić, predstavnici braniteljskih udruga zatim Hrvatskog žrtvoslovnog društva, Društva za obilježavanje grobišta ratnih i poratnih žrtava te Udruge Macelj 1945 kao i predstavnici organizatora - članovi Kuburaške udruge Prva kubura iz Višnjice, udruge Branitelji Hrvatske Lepoglava te Dobrovoljnog vatrogasnog društva Višnjica.

Misno slavlje, kojem je nazočio i počasni konzul Republike Hrvatske u Sloveniji prof. dr. Šime Ivanjko, predvodio je višnjički župnik vlč. Dragutin Šimek.
- Ništa nije skriveno što se neće otkriti ni tajno što se neće saznati, kazao je Isus. Oni koji su počinili ovaj zločin nisu vjerovali u ove riječi. A upravo je Isus taj koji je potaknuo da se otkrije istina – istaknuo je u homiliji vlč. Šimek predvodeći molitvu za ubijene kao i za one koji su počinili ovaj zločin.

Podsjećamo, na ovom su mjestu u svibnju 1945. godine, istaknuli su brojni svjedoci koji su o tome morali šutjeti pola stoljeća, partizanske jedinice poubijale zarobljene vojnike poraženih vojski. Svjedočanstva su dobila i potvrdu probnim iskapanjima kojima su pronađeni posmrtni ostaci ubijenih.
U planu je nastavak iskapanja i polaganja posmrtnih ostataka ubijenih u grobnicu izgrađenu na groblju u Višnjici. Na mjestu zločina planira se izgradnja spomen obilježja pored kojeg i staze koja će voditi prema vrhu Ravne gore.

Nakon misnog slavlja višnjičku su kuburaši počasnim pucnjem odali počast stradalima u šumi Belaš.