Sri20102021

Posljednje izmjene10:12:11 PM

Back Nalazite se ovdje: Home Društvo Vijesti iz društva Ostalo 70 GODINA DVD-a VIŠNJICA Proslavili sedam desetljeća djelovanja, blagoslovljeno novo navalno vozilo višnjičkih vatrogasaca

70 GODINA DVD-a VIŠNJICA Proslavili sedam desetljeća djelovanja, blagoslovljeno novo navalno vozilo višnjičkih vatrogasaca


Dobrovoljno vatrogasno društvo Višnjica prigodnom je svečanošću obilježilo 70 godina od osnutka. Sedam desetljeća postojanja i djelovanja Društva višnjički su vatrogasci proslavili zajedno s brojnim gostima. Uz brojne kolege vatrogasce iz vatrogasnih društava iz okolice i Republike Slovenije, svečanost su uveličali i državni tajnik u Ministarstvu obrane Zdravko Jakop, glavni vatrogasni zapovjednik Republike Hrvatske Slavko Tucaković, predsjednik Vatrogasne zajednice Republike Slovenije Janko Crkvenik, župan Varaždinske županije Anđelko Stričak, gradonačelnik Grada Lepoglave Marijan Škvarić i načelnik Općine Loška dolina Janez Komidar.

"Prisjećamo se danas 1951. godine kada su pioniri višnjičkog vatrogastva postavili temeljni kamen na kojem je izraslo vatrogasno društvo s kojim bi se danas, uvjeren sam, njegovi osnivači ponosili. Generacije višnjičkih vatrogasaca sedam su desetljeća gradile Društvo koje je u samom početku djelovanja oskudijevalo u svemu materijalnom, no, imalo je nešto važnije – imalo je ljude koji su svojim entuzijazmom, voljom i željom stvorili organizaciju koja u trenucima ugroze štiti živote i imovinu mještana Višnjice. Ta želja i entuzijazam prenosili su se iz generacije na generaciju višnjičkih vatrogasca koji su u skladu s mogućnostima i prilikama, a nerijetko i više od toga, gradili Društvo koje danas s ponosom proslavlja sedam desetljeća postojanja.", istaknuo je predsjednik DVD-a Višnjica Stjepan Križanec govoreći o povijesti Društva na, tom prigodom, održanoj svečanoj sjednici Skupštine.

Pohvalnim su riječima o Društvu i njegovom značaju govorili visoki gosti. Državni tajnik Zdravko Jakop poručio je: "Svi mi Višnjičarci uvijek smo bili ponosni na višnjičke vatrogasce. Znali smo, i danas znamo, da na višnjičke vatrogasce, uvijek kad treba i ne samo kad gori, možemo računati.", istaknuo je državni tajnik Zdravko Jakop.

Glavni vatrogasni zapovjednik Slavko Tucaković višnjičkim je vatrogascima, uz uručenu plaketu, uputio čestitke ispred Hrvatske vatrogasne zajednice i svih hrvatskih vatrogasaca.
"Nikad nemojte zaboraviti niti jednog člana Društva jer ljudi su ti koji su najbitniji.", poručio je višnjičkim vatrogascima Tucaković. Uz čestitke i zahvale upućene višnjičkim vatrogascima, zahvalio je ovom prigodom svim vatrogascima na onome što su činili u proteklih godinu i pol dana pomažući građanima nakon katastrofalnih potresa, gaseći brojne požare i brinući za zdravlje građana ugroženo pandemijom koronavirusa.

Uz čestitke na obljetnici, predsjednik Vatrogasne zajednice Republike Slovenije Janko Crkvenik pohvalio je suradnju višnjičkih vatrogasaca sa slovenskim kolegama. Zasluge za to, istaknuo je Crkvenik, pripadaju i članu Upravnog odbora slovenske Vatrogasne zajednice Franji Bukovcu, inače rođenom Višnjičarcu. Bila je ovo prigoda i da izrazi želju za još jačom suradnjom hrvatskih i slovenskih vatrogasaca na svim razinama.

Župan Varaždinske županije Anđelko Stričak, uz upućenu čestitku, poručio je slavljenicima da i sa 70 godina izgledaju itekako živahni te da takvi ostanu i dalje. Podsjetio je tom prigodom na značajna ulaganja u vatrogastvo s državne razine te izrazio zadovoljstvo da je njima obuhvaćeno i vatrogastvo u Varaždinskoj županiji.

"Nastavite i dalje raditi ovako dobro. I nadalje će te imati potporu Grada Lepoglave kao i sredine u kojoj djelujete.", poručio je višnjičkim vatrogascima gradonačelnik Marijan Škvarić podsjetivši na velika gradska ulaganja u vatrogastvo na gradskom području koja dosežu iznos od 20 milijuna kuna. Njima je obuhvaćeno i uređenje vatrogasnog doma u Višnjici i nabavka vozila za višnjičke vatrogasce.

Načelnik Općine Loška dolina Janez Komidar zahvalio je DVD-u Višnjica na prijateljstvu koje njeguje s PGD-om Stari trg pri Ložu i Općinom Loška dolina. Izvijestio je sve nazočne o službenoj odluci kojom kao načelnik upućuje zahvalu DVD-u Višnjica na doprinosu u razvoju prijateljstva.

Ispred Vatrogasne zajednice Varaždinske županije čestitke je višnjičkim vatrogascima uputio Darko Majhen, a ispred Vatrogasne zajednice Grada Lepoglave njen predsjednik Marijo Canjuga.

Na svečanoj su sjednici brojnim pojedincima, tvrtkama, organizacijama, ustanovama i udrugama, koje su pružile potporu radu DVD-a Višnjica, od strane Društva, uručene zahvalnice. Posebna priznanja, za izniman doprinos razvoju DVD-a Višnjica i vatrogastva u Višnjici, uručena su Gradu Lepoglavi, direktoru tvrtke WE-KR Ivanu Križancu i gradonačelniku Marijanu Škvariću. Višnjičkim su vatrogascima tom prigodom dodijeljena vatrogasna odličja.

Po završetku svečane sjednice Skupštine DVD-a Višnjica njeni su se sudionici u defileu, predvođeni Limenom glazbom Lepoglava, iz sportske dvorane OŠ Izidora Poljaka, gdje je sjednica održana, uputili do vatrogasnog doma gdje je posvećeno novo vozilo višnjičkih vatrogasaca. Riječ je o navalnom vozilu s pripadajućom opremom vrijednom pola milijuna kuna kupljenom sredstvima koje su osigurali Grad Lepoglava (350.000 kuna) i tvrtka WE-KR (150.000 kuna) iz Višnjice. Vozilo je blagoslovio višnjički župnik vlč. Vlado Borak. Tom su prigodom, u čast višnjičkim vatrogascima, zapucali članovi Kuburaške udruge Prva kubura Višnjica.