Sri08042020

Posljednje izmjene09:12:23 PM

Back Nalazite se ovdje: Home Društvo Vijesti iz društva Udruge magNUM u Školi ljudskih prava

magNUM u Školi ljudskih prava

sljpt1

Centar za mirovne studije, uz financijsku podršku Ministarstva vanjskih poslova Kraljevine Norveške, održao je 25. Školu ljudskih prava za srednjoškolce/ke u Turčinu kraj Varaždina, a dio edukacijskog programa upotpunila je i Nezavisna udruga mladih iz Lepoglave.

Tijekom Škole koja je trajala od 18. do 25. veljače 2012. sudjelovalo je osamnaest srednjoškolaca i srednjoškolki iz cijele Hrvatske (Sirač, Sunger, Petrinja, Slavnoski Brod, Zagreb, Poreč, Rovinj, Bale, Bedekovčina, Krapinske Toplice, Lepoglava, Kutina, Beli Manastir, Novska, Vojnić, Gospić, Dubrovnik, Sinj).

Teme koje su sudionici mogli pratiti bile su: Nenasilna komunikacija, Timski rad i suradnja, Ljudska prava kroz povijest, Identiteti, različitosti i predrasude, Predrasude i diskriminacija, Ženska ljudska prava/LGBTTIQ, Instituacionalni mehanizmi zaštite ljudskih prava, Civilno društvo u RH i Aktivizam mladih te Mladi i prošlost- zašto bi me to zanimalo?.

Osim toga, tijekom Škole sudionici su imali i nekoliko gostiju pa su tako svoje organizacije predstavili Hrvoje Kovač (Nezavisna udruga mladih iz Lepoglave) i Dragutin Kliček (Varaždinski underground klub), svoju inicijativu predstavila je grupa Dirdem u školi, a djelokrug rada Pravobraniteljstva za djecu pravobraniteljica Mila Jelavić te Ureda Vlade RH za ljudska prava Lana Velimirović Vukalović.

Nezavisna udruga mladih (NUM) predstavila je samu organizaciju i pojedine aktivnosti i projekte koje provodi. Najviše interesa prisutnih privukao je dokumentarni film o Festivalu mladih magNUM koji je snimljen prošle godine, a koji je sudionicima prikazao važnost aktivizma i volontiranja u lokalnoj zajednici.

Škole ljudskih prava za srednjoškolce/ke dio su šireg i višegodišnjeg programa Edukacije za ljudska prava i aktivno građanstvo na Zapadnom Balkanu. Cjelokupan program je započeo 2000. godine, a inicirao ga je Norveški helsinški odbor. Unutar projekta postoje dvije jednako važne dimenzije, lokalna(Hrvatska) i regionalna(Zapadni Balkan). Putem Škola nastoji se potaknuti i osnažiti mlade osobe za poštivanje ljudskih prava i integraciju prakse zaštite ljudskih prava u njihov svakodnevni život. Osim informiranja i edukacije o ljudskim pravima i za ljudska prava, kao neizostavni dio promiče se kultura mira i nenasilja, uvažavanje različitosti, društveno pravedni odnosi, solidarnost te aktivno i odgovorno građanstvo.