Pet10042020

Posljednje izmjene10:11:58 AM

Back Nalazite se ovdje: Home Društvo Vijesti iz društva Udruge NUM na još jednom euro-projektu

NUM na još jednom euro-projektu

U razdoblju od 15. do 21. listopada u poljskom gradu Murzasichle proveden je još jedan u nizu projekata u sklopu Youth in Action programa kojeg provodi Europska unija. I ovog puta Hrvatsku je predstavljala Nezavisna udruga mladih iz Lepoglave i to u sastavu Hrvoje Kovač, Mario Žuliček, Martina Ferek, Davorin Špičko, Gabriela Stočko i Tamara Kljunić.

Projekt pod nazivom E – Power Youth Exchange organiziran je od strane organizacije „STRATEG“ iz Krakowa, a sudjelovali su mladi iz Rumunjske, Litve, Grčke, Poljske i Hrvatske. Glavni cilj projekata ovakve vrste su razmjene iskustava među mladima, zbližavanje kultura, ali i pronalazak potencijalnih partnera za buduće projekte. Fokus ovog projekta bio je promocija ekološki prihvatljivog načina života, globalnih ekoloških izazova, poduzetništva i kreativnosti kod mladih. Ovim projektom htio se kod mladih pobuditi aktivizam preko ekoloških edukacija i akcija za očuvanje prirodnih staništa.

Koristile su se gotovo sve vrste neformalnog učenja, razgovaralo o stipendijama, održana su mnoga predavanja, radionice i seminari, a mnoge aktivnosti, poput pošumljavanja, održane su u prirodi. U projekt je aktivno uključena i lokalna zajednica.

Večeri su bile rezervirane za predstavljanje pojedinih zemalja sudionica kroz prezentacije, narodne  nošnje i plesove te tradicionalnu hranu i pića, a svim sudionicima će sasvim sigurno u posebnom sjećanju ostati posjet koncentracijskom logoru Auschwitz – Birkenau.

Predstavili su mladi Lepoglavčani tako svoju zemlju, grad, udrugu te Agro-turistički klaster koji je donirao svoje proizvode koji su korišteni prilikom predstavljanja. Nakon prezentacije nekoliko sudionika odmah je ponudilo suradnju Nezavisnoj udruzi mladih na nekom od budućih projekata tako da će ime NUM-a gotovo sigurno i narednih godina rasti na europskom polju politike za mlade.