Pet10042020

Posljednje izmjene10:11:58 AM

Back Nalazite se ovdje: Home Društvo Vijesti iz društva Udruge Nova dva europska projekta Lepoglavčana

Nova dva europska projekta Lepoglavčana

U proteklih mjesec dana Nezavisna udruga mladih i Grad Lepoglava kao partneri započeli su provedbu dvaju projekata unutar programa Europske unije Mladi na djelu – Demokratski projekti mladih. U sklopu toga predstavnici NUM-a i Grada sudjelovali su na uvodnom sastanku u poljskom gradu Tarnowu te na prvoj aktivnosti u talijanskom Trevisu.

Aktivnosti u Trevisu bile su dio projekta čiji je predlagač vijeće mladih turskog grada Denizlija. Partneri na projektu, uz partnere iz Hrvatske, su organizacija mladih iz istog grada te dvije organizacije mladih iz Italije (Torina i Trevisa).

Cilj projekta je povećanje nivoa aktivizma kod mladih ljudi u te tri zemlje te njihova veća participacija u formalnim organizacijama i procesima donošenja odluka. Projekt, čija je ukupna vrijednost nešto više od 36 tisuća €,  podijeljen je ukupno u pet faza od kojih je prva provedena u Trevisu.

Slijede lokalne aktivnosti u kojima partneri u svakoj zemlji moraju napraviti konkretne stvari (edukacije, sastanci, radionice...) kojima će se približiti cilju projekta. Središnja aktivnost projekta i prezentacija lokalnih aktivnosti biti će u veljači u Denizliju u Turskoj gdje će sudjelovati ukupno 10 predstavnika iz svake zemlje (5 po partneru).

Nakon toga slijedi evaluacija provedenih stvari na lokalnoj razini, da bi cijeli projekt završio velikom konferencijom u travnju u Lepoglavi gdje će stići po šest predstavnika iz svake zemlje kroz četiri dana zaključiti projekt te napraviti njegovu cjelokupnu evaluaciju.

Na sastanku u Trevisu ispred NUM-a i Grada bili su Hrvoje Kovač, Mario Željezić, Mario Žuliček, Davorin Špičko, Martina Ferek i Tamara Kljunić. Oni će sudjelovati na svim spomenutim aktivnostima dok će im se u Turskoj priključiti još četiri predstavnika.

Drugi projekt koji će se provoditi sličnog je karaktera i još je u pripremnoj fazi. Njegova ukupna vrijednost prelazi 30 tisuća €, a partneri dolaze iz Poljske, Litve i Hrvatske. S naše strane partneri su opet Nezavisna udruga mladih i Grad Lepoglava.

Na pripremnom sastanku na kojem su dogovorene aktivnosti na projektu, koji je održan u Tarnowu, sudjelovali su Tamara Kljunić i Mario Žuliček. Aktivnosti i ciljevi projekta su slični kao i na prvom spomenutom projektu što znači da će predstavnici iz Lepoglave u travnju posjetiti Poljsku, za lipanj je predviđena višednevna aktivnost u našem gradu kada će po šest predstavnika iz svake od zemalja prisustvovati konferenciji dok će se završna aktivnost i evaluacija projekta održati u litvanskom gradu Vilniusu tijekom rujna.

Na taj način NUM je povećao broj europskih projekata na osam, a ova dva posljednja, ukupne vrijednosti preko 65 tisuća €, zasjela su na sam vrh po vrijednosti.

Napomenimo i da bi uskoro trebali stići rezultati projekata koji su prijavljeni na rok 1. listopada pa bi broj odobrenih europskih projekata uskoro mogao prijeći i broj 10.