Sri08042020

Posljednje izmjene09:12:23 PM

Back Nalazite se ovdje: Home Društvo Vijesti iz društva Udruge Mladi iz Turske i Italije u Lepoglavi

Mladi iz Turske i Italije u Lepoglavi

U razdoblju od 13.-16. svibnja mladi Lepoglavčani iz Nezavisne udruge mladih ugostili su svoje vršnjake iz Turske (Denizli) i Italije (Torino) u sklopu projekta “Join for Active Youth Participation“. Projekt ukupne vrijednosti 54.550,00 eura provodi se u sklopu programa Europske komisije Mladi na djelu, a partneri uz organizacije mladih su i jedinice lokalne samouprave iz spomenutih gradova. Tako, uz NUM, Hrvatsku predstavlja i Grad Lepoglava.

Projekt je službeno započeo u listopadu prošle godine uvodnim sastankom u Veneciji, nastavio se velikim sastankom u turskom grada Denizliju da bi se završni, evaluacijski sastanak održao ovih dana u našoj Lepoglavi. Između spomenutih sastanaka održalo se niz lokalnih aktivnosti u svakoj od partnerskih zemalja.

U sklopu evaluacijskog sastanka u Lepoglavi održano je niz aktivnosti koje nisu uključivale samo sudionike projekta nego i sve ostale koji su htjeli iskoristiti ovu priliku i nešto naučiti. Tako je u utorak 14. svibnja održana radionica o aktivnom uključivanju mladih u procese donošenja odluka, u srijedu je u Srednjoj školi u Ivancu održana konferencija s učenicima te škole gdje su predstavljeni projekt i program Mladi na djelu općenito, a dogovoren je i nastavak suradnje između NUM-a i te škole.

U popodnevnim satima sudionike projekta primio je i gradonačelnik Marijan Škvarić koji je istaknuo kako Grad Lepoglava ulaže velika sredstva u djecu i mlade te izrazio zadovoljstvo što je to prepoznato i na europskoj razini.

Tijekom projekta ostvareni su veliki rezultati u svim partnerskim zemljama, a o njegovoj važnosti govori i zanimanje Hrvatske radio televizije, Varaždinske televizije te ostalih regionalnih i lokalnih medija koji su posjetili Lepoglavu i izvještavali o aktivnostima i rezultatima.

Nezavisna udruga mladih tu ne staje pa će već od 11.-14. lipnja Lepoglavu posjetiti 10-ak mladih iz Poljske i Litve u sklopu sličnog projekta, a krajem lipnja NUM će u Trakošćanu na osam dana ugostiti čak 36 mladih iz šest europskih zemalja. Na prvom od navedenih projekata partner je i Grad Lepoglava dok je potonji prvi vlastiti međunarodni projekt Nezavisne udruge mladih, vrijedan nešto više od 18 tisuća eura.