Čet28052020

Posljednje izmjene03:58:55 PM

Back Nalazite se ovdje: Home Društvo Vijesti iz društva Udruge SKUPŠTINA UDRUGE ANTIFAŠISTIČKIH BORACA I ANTIFAŠISTA Antifašisti upozoravaju na buđenje fašizma i nacizma

SKUPŠTINA UDRUGE ANTIFAŠISTIČKIH BORACA I ANTIFAŠISTA Antifašisti upozoravaju na buđenje fašizma i nacizma


Promicanje antifašizma i zalaganje za antifašističke demokratske tradicije, suprotstavljanje omalovažavanju i ignoriranju tekovina NOB-a i njenih sudionika te borba protiv oživljavanja fašizma i nacizma u bilo kojem obliku bile su glavne vodilje u radu Udruge antifašističkih boraca i antifašista Ivanec u protekloj godini. Istaknula je to na održanoj Skupštini Udruge antifašističkih boraca i antifašista Ivanec njena predsjednica Marija Varović.

- Nažalost, svjedoci smo da u našem društvu postoje revizionisti povijesti, krivotvoritelji povijesnih podataka o žrtvama i stradanjima od nacističke i ustaške ideologije tako da djelovanje udruga antifašista ostaje jedini branik istine. Vidimo da su se čak i povjesničari podijelili u tumačenju povijesnih događaja – istaknula je Varović navodeći prošlogodišnje aktivnosti Udruge usmjerene promicanju antifašizma i čuvanju spomena na antifašističku borbu. Uglavnom je riječ o obilježavanju obljetnica NOB-e među kojima su obljetnice rođenja i smrti narodnog heroja Josipa Kraša, 75. obljetnica proboja iz ustaškog logora u Jasenovcu, 75. godišnjica ustanka u Hrvatskoj, komemoracija u Kumrovcu i obilježavanje Dana antifašističke borbe. Slične će aktivnosti Udruga provoditi i u ovoj godini s time da je predloženo da se u obilježavanje uvrsti i obljetnica oslobođenja Lepoglave te da se obilježi i stradavanje obitelji narodnog heroja Ivana Fereka – Srećka iz Rinkovca. Naime, zbog sudjelovanja u antifašističkoj borbi Ivan Ferek – Srećko obješen je od strane ustaškog režima koje je, provodeći odmazdu, odgovoran i za stradavanje njegove cijele obitelji, među kojima i djece.

Želja članova Udruge je da se obnove dotrajali spomenici NOB-a, posebice Spomen groblje u Lepoglavi koje, istaknuli su, vapi za obnovom. Upoznati s činjenicom da je Zakonom u kulturi spomenička baština prepuštena na održavanje jedinicama lokalne samouprave te svjesni situacije u gradskim i općinskim blagajnama nadaju se da će uskoro doći bolja vremena i prilika da se ti spomenici urede.
Tijekom rasprave izraženo je zadovoljstvo što većina takvih spomenika na području koje svojim radom pokriva Udruga nisu uništeni što pokazuje, istaknuto je, da je u ovom kraju bilo pameti da ih se, u vremenu kad je to bilo "in", ne uništava.

- Što se obnove Spomen groblja tiče Grad Lepoglava je u "niskom startu". Postoji projekt uređenja cijelog područja groblja u Lepoglavi no upoznati ste s time da smo, ne svojom krivnjom, izgubili gotovo polovicu proračuna. U takvim uvjetima teško je osigurati sredstva za sve potrebe no vjerujem da će ova Vlada prepoznati značaj Spomen groblja koje govori o gotovo tisuću ubijenih, među kojima su bili i maturanti i brucoši – rekao je zamjenik lepoglavskog gradonačelnika Hrvoje Kovač koji je dodao i da se potrebno pomiriti sa stigmom Lepoglave kao mjestom u kojem je postojao logor za vrijeme 2. svjetskog rata, ali i u vremenu nakon 2. svjetskog rata. Dodao je da je važno o tome informirati mlade koji bi trebali biti upoznati s istinskim antifašizmom. U tome će, vjeruje Kovač, pomoći i izložba o Ani Frank koja će u Lepoglavi biti postavljena krajem ožujka ili početkom travnja.

Članove Skupštine Udruge antifašističkih boraca i antifašista Ivanec nakratko je posjetio o pozdravio i gradonačelnik Marijan Škvarić te zamjenik ivanečkog gradonačelnika Čedomir Bračko.

Inače, na Skupštini je Marija Varović dobila povjerenje skupštinara da Udrugu vodi i u naredne četiri godine. Za tajnika je izabran Igor Tompić, a za članove Izvršnog odbora Stevo Štetić, Danijel Vlaisavljević, Valent Kišićek, Ivan Hojsak i Marina Sambol. Jedini živući sudionik NOB-a i član Udruge Gojko Matić proglašen je počasnim predsjednikom.