Ned07062020

Posljednje izmjene02:39:55 PM

Back Nalazite se ovdje: Home Društvo Vijesti iz društva Udruge SKUPŠTINA TAMBURAŠKOG ORKESTRA "BISERI" Orkestar koji oživljava tradiciju kameničkog kraja

SKUPŠTINA TAMBURAŠKOG ORKESTRA "BISERI" Orkestar koji oživljava tradiciju kameničkog kraja


Tamburaški orkestar "Biseri" iz Kamenice u protekloj je godini odradio brojne nastupe među kojima i onaj na državnoj smotri u Dugom selu, na kojem su nastupili najkvalitetniji tamburaški orkestri u Hrvatskoj. Naglašeno je to na Skupštini Tamburaškog orkestra "Biseri" održanoj u Kamenici.

- Programom i koncertnim nastupima Tamburaški orkestar „Biseri“ oživljava glazbenu tradiciju kameničkog kraja, a mlade potiče na glazbeno opismenjavanje i kreiranje slobodnog vremena u jednoj hvalevrijednoj aktivnosti u kojoj glazbom oplemenjujemo dušu - rekla je na Skupštini predsjednica TO "Biseri" Marija Rodek.

Svi nastupi mladih kameničkih tamburaša bili su popraćeni pozitivnim kritikama za što posebnu zahvalnost nosi vrsni glazbeni pedagog Franjo Ježek koji je ujedno dirigent i voditelj orkestra.
- Orkestar je osnovan u Osnovnoj školi Ivana Rangera Kamenica čiji su učenici postali njeni članovi. S vremenom je dio učenika, članova Orkestra, završio osnovnu školu. Neki od njih su i dalje ostali članovi Orkestra te sviraju i danas, a neki su se zbog obaveza ostavili tambura, no njih su zamijenili sadašnji učenici kameničke osnovne škole – pojasnio je Ježek koji je tijekom desetljeća rada u osnovnim i glazbenim školama na području grada Lepoglave odgojio brojne generacije glazbenika.
- Zadovoljstvo je voditi jedan ovakav orkestar. Iako je riječ o mladim glazbenicima svi oni dobro poznaju note što omogućava lakše uvježbavanje repertoara – dodao je Ježek ističući kako uz tamburaše u Orkestru nastupaju i vokalne solistice.

Kamenički tamburaši nastavljaju uvježbavanje i dalje jer ih u ovoj godini očekuje najmanje desetak dogovorenih nastupa čiji će se broj zasigurno povećati budući da je već uobičajeno da im pozivi za nastup stižu tijekom cijele godine.

- Sve što ćemo i dalje raditi, radit ćemo kao i dosad s ciljem povećanja kvalitete života u našem kraju i to kroz očuvanje kulturne baštine i podizanje kulturne svijesti građana – istaknula je predsjednica Marija Rodek, zahvalivši se Gradu Lepoglavi za potporu koju im pruža.

Mlade su kameničke tamburaše i sve ostale koji kao članovi orkestra brinu o njegovom radu pozdravili i zamjenik gradonačelnika Hrvoje Kovač te predsjednik Gradskog vijeća Robert Maček.
- Iako Kamenica ne pruža šarolik izbor organizacija civilnog društva koje djeluju na tom području, mještani su ipak prepoznali važnost njegovanja kulture, običaja i tradicije koju u ovom slučaju nosi glazba. Od škole i crkve preko vatrogasaca i lokalnih poduzetnika pa sve do samih građana, mladih i starih, svi su na ovaj ili onaj način dio tog orkestra. Dok mladi aktivno sviraju u orkestru i tako promoviranju ne samo Kamenicu već i cijelu Lepoglavu, oni nešto stariji brinu o njihovim nastupima i vođenju udruge. Jedna zdrava međugeneracijska sinergija u kojoj su svi k'o jedan. Ovo je zbilja nešto što nemamo priliku vidjeti na našem području jer smo nekako više vezani uz "svoje" udruge. Svaka čast na dosadašnjih 9 godina rada – poručio je "Biserima" zamjenik gradonačelnika Kovač.