Pon21012019

Posljednje izmjene09:58:25 AM

Back Nalazite se ovdje: Home Društvo Vijesti iz društva Udruge UDRUGA BRANITELJI HRVATSKE LEPOGLAVA Posjet Pakracu i Lipiku

UDRUGA BRANITELJI HRVATSKE LEPOGLAVA Posjet Pakracu i Lipiku


Udruga Branitelji Hrvatske Lepoglava organizirala je 25. studenog posjet Pakracu i Lipiku, mjestima u kojima je u Domovinskom ratu, na Pakračko-lipičkoj bojišnici, veliki dio članova Udruge, tada u sastavu 104. brigade ZNG Hrvatske vojske sudjelovao u obrani Hrvatske.

U Lipiku su, kod spomen obilježja poginulim braniteljima, pripadnicima 104. brigade ZNG Hrvatske vojske i dragovoljaca iz Kneginca te centralnog spomen obilježja braniteljima poginulima u oslobađanju i obrani Lipika, odali počast polaganjem vijenaca i paljenjem svijeća.

Za boravka u Lipiku, u pratnji svojih domaćina – tamošnjih gradskih vijećnika Bore Tutića i Vlade Stakora, posjetili su Lipičku ergelu te Dom hrvatskih veterana gdje su ih ljubazni domaćini Branimir Ljevaković, predsjednik HVIDR-e Lipik, general u miru Miroslav Vacek, član Upravnog vijeća Doma te djelatnici Doma upoznali s načinom njegova rada i funkcioniranjem što je članovima Udruge bilo posebno zanimljivo i važno s obzirom na planirano otvaranje veteranskog centra u Lepoglavi.

Nakon Lipika članovi Udruge posjetili su i Pakrac. Zaustavili su se kod Vladikinih dvora, na mjestu pogibije Josipa Štefanca iz Lepoglave te su, uz molitvu, upalili svijeće. Produžili su do mjesta pogibije zamjenika zapovjednika 104. brigade Ivana Sokača i dvojice pripadnika Ivanečke bojne – Slavka Smiljana i Juraja Brlenića te i na tom mjestu zapalili svijeće. Počast su poginulim hrvatskim braniteljima odali i kod spomen obilježja na pakračkom groblju te kod šume Zukva.

Za boravka u Pakracu domaćin članovima Udruge bio je pukovnik Božidar Lujanac, sudionik Domovinskog rata, a sada predsjednik udruge HČZ Pakraca i Lipika, koji je s članovima Udruge podijelio brojne informacije iz vremena obrane Pakraca i Lipika.

Za boravka na pakračkom području posjetili su planinarki dom Omanovac u kojem je u vrijeme rata bilo zapovjedništvo neprijateljskih snaga za taj dio ratišta, a s kojeg su neprijatelji pakračko područje imali "kao na dlanu".

Na kraju obilaska nekadašnjeg Pakračko-lipičkog bojišta članovi Udruge ostatak su dana proveli u Daruvaru i tamošnjim toplicama.

Navedeni izlet bio je još jedna u nizu aktivnosti udruge Branitelji Hrvatske Lepoglava kojima se čuva spomen na Domovinski rat i na poginule branitelje, ali i vodi briga o preživjelim braniteljima i njihovim obiteljima. Naime, na izletu su uz članove Udruge boravili i članovi njihovih obitelji.