Pet18012019

Posljednje izmjene10:12:13 AM

Back Nalazite se ovdje: Home Društvo Vijesti iz društva Udruge OBLJETNICA Čipkarsko društvo "Danica Bresler" obilježilo 20 godina postojanja i tom prigodom izdalo priručnik za izradu majstorskih motiva lepoglavske čipke

OBLJETNICA Čipkarsko društvo "Danica Bresler" obilježilo 20 godina postojanja i tom prigodom izdalo priručnik za izradu majstorskih motiva lepoglavske čipke


Čipkarsko društvo "Danica Bresler" obilježilo je 20 godina postojanja. Osnovano 1998. godine kako bi pridonosilo očuvanju tradicijske, zavičajne te etnografske baštine, prije svega lepoglavske čipke, Društvo je bilo prvi organizirani oblik djelovanja čipkarica u Lepoglavi od osamostaljenja Hrvatske. Društvo danas broji oko 30 čipkarica. Njihov se broj iz godine u godinu mijenjao. Za sve njih, pokojne i živuće, povodom obilježavanja 20 godina Društva u župnoj je crkvi Bezgrešnog začeća Blažene Djevice Marije u Lepoglavi služena misa.

U koncelebraciji s vlč. Ivicom Cujzekom i vlč. Brankom Horvatom prevodio ju je vlč. Ozren Bizek, počasni član Čipkarskog društva "Danica Bresler".
- Lepoglavsku čipku očuvale su skromne lepoglavske žene – istaknuo je u homiliji vlč. Cujzek dodavši da se ljepota koja izlazi iz ženskog srca očituje u prekrasnoj čipke koju rede lepoglavske čipkarice.

Na druženju koje je uslijedilo o povijesti Čipkarskog društva "Danica Bresler govorila" je njegova predsjednica Društva Verica Dubovečak, kojoj su članice Društva na Skupštini održanoj nekoliko dana prije obilježavanja ovog značajnog jubileja povjerile još jedan predsjednički mandat.
- Naše je Društva dalo značajan doprinos uvrštavanju lepoglavske čipke na UNESCO-vu listu nematerijalne kulturne baštine – istaknula je Dubovečak nabrojivši aktivnosti koje su tome pridonijele. Među ostalima to su brojne održane radionice na kojima su članice Društva diljem Hrvatske, ali i u inozemstvu prezentirale izradu lepoglavske čipke. Činile su to i na stručnim skupovima. Članice Društva ponose se time što su, među ostalim projektima, sudjelovale u izrade šatora od čipke te izradile čipkanu haljinu za kip Majke Božje Bistričke.
- O radu Društva, o radu ovih vrijednih i marljivih čipkarica moglo bi se govoriti satima. Brojne su aktivnosti u kojima su, radeći i promovirajući lepoglavsku čipku, one sudjelovale. U provođenju aktivnosti imale smo potporu Grada Lepoglave, Ministarstva kulture, Ministarstva turizma, Ministarstva gospodarstva, Agencije za malo gospodarstvo i mnogih prijatelja Društva. I nadalje ćemo njegovati i unaprjeđivati lepoglavsko čipkarstvo te tako to naše blago sačuvati za buduće generacije – kazala je Dubovečak.

Uz održavanje brojnih radionica i sudjelovanjem na brojnim manifestacijama Društvo je lepoglavsku čipku prezentiralo promotivnim materijalima koje je samo izradilo. Uz tiskane materijale, snimljen je i video o lepoglavskoj čipki, a povodom obilježavanja 20 godina rada izdan je uz potporu Ministarstva kulture, i ovom prigodom predstavljen, "Priručnik za izradu majstorskih motiva lepoglavske čipke".
- Priručnik je namijenjen prvenstveno čipkaricama koje su kroz obuku savladale osnovne vještine izrade lepoglavske čipke i upoznale se s karakterističnom ornamentikom i motivima iz nacrta Danice Brössler koje nazivamo i "majstorskim motivima". Priručniku je dodan i tekst o radu Društva u proteklih 20 godina. Stoga ovu publikaciju možemo smatrati "osobnom iskaznicom" Društva, ali i "putovnicom" za daljnje trajanje i prenošenje vještine izrade lepoglavske čipke generacijama vještih ruku čipkarica koje dolaze – rekla je stručna suradnica na priručniku, Nerina Eckhel.

Ispred Ministarstva kulture na obljetnici je članicama Društva čestitala Mirela Horvatin istaknuvši tom prigodom da nematerijalna kulturna baština doprinosi razvoju lokalne zajednice što je vidljivo i u Lepoglavi gdje je čipkarstvo snažno utjecalo na jačanju koherentnosti lokalnih ljudi i povezivanju različitih generacija.

Čestitke je ispred Grada Lepoglave članicama Društva uputio gradonačelnik Marijan Škvarić zahvalivši se čipkaricama na svemu što su učinile za očuvanje čipkarske tradicije zahvaljujući kojoj je lepoglavsko čipkarstvo uvršteno na UNESCO-vu listu nematerijalne kulturne baštine.
- U posljednjih 12 godina u razvoj i prezentaciju lepoglavskog čipkarstva Grad je uložio 10-ak milijuna kuna. Da su nas u istoj mjeri u tome pratile i druge institucije za lepoglavsko bi čipkarstvo napravili puno više. Čeka nas još dosta posla da naše čipkarstvo dignemo na još veću razinu. U tome će čipkarice imati svesrdnu pomoć Grada i mene kao gradonačelnika jer čipkarstvo je naša prošlost, sadašnjost i budućnost – poručio je čipkaricama gradonačelnik Marijan Škvarić.

Među čestitarima su bili i zamjenik gradonačelnika Hrvoje Kovač i zamjenik predsjednika Gradskog vijeća Grada Milan Pavleković, koji je kao predsjednik Varaždinskog kluba kolekcionara Društvu poklonio prigodnu dopisnicu izdanu povodom 20 godina rada Čipkarskog društva "Danica Bresler". Dva desetljeća postojanja i rada Društva njegovim su članicama čestitali i zaposlenici gradske uprave te Dječji vrtić Lepoglava. Čestitke je čipkaricama, na hrvatskom, uputila i japanska umjetnica Akiko Sato, autorica projekta "Šator od čipke".