Pon21012019

Posljednje izmjene09:58:25 AM

Back Nalazite se ovdje: Home Društvo Vijesti iz društva Udruge SKUPŠTINA UDRUGE VINOGRADARA, VINARA I VOĆARA "KLOPOTEC" Vinogradari strahuju od zlatne žutice

SKUPŠTINA UDRUGE VINOGRADARA, VINARA I VOĆARA "KLOPOTEC" Vinogradari strahuju od zlatne žutice


Članovi Udruge vinogradara, vinara i voćara "Klopotec" okupili su se u Lepoglavi na redovitoj Skupštini.

Službenom dijelu Skupštine prethodilo je stručno predavanje na kojem su Petra Pozder i Andreja Vukalović – Pofuk iz Savjetodavne službe održale stručno predavanje o fitoplazmi vinove loze i eski. Riječ je o pojava odnosno bolestima koje kod vinogradara izazivaju veliku zabrinutost, posebice kad je riječ o zlatnoj žutici koju uzrokuju fitoplazme, a prenose ih američki cvrčci. S obzirom na to da ne postoje direktne mjere suzbijanja fitoplazmi radi se na sprječavanju njihova širenja što podrazumijeva fizičko odstranjivanje zaraženih trsova, često cijelih nasada vinograda. Stoga je shvatljiva zabrinutost vinogradara. Zabrinutost lokalnih vinogradara još je veća otkako su se, rečeno je na Skupštini, fitoplazme pojavile i na području grada Lepoglave.
S obzirom na to da ne postoje sredstva koja bi uništila fitoplazme, uzročnike zlatne žutice, potrebno je spriječiti njihovo daljnje širenje o čemu je, o mjerama koje treba poduzeti, bilo riječi na predavanju.

Nakon predavanja održana je službeni dio Skupštine tijekom kojeg je predsjednik Udruge vinogradara, vinara i voćara "Klopotec", Tonko Županić govorio o aktivnostima koje je Udruga provela protekle godine. Među ostalim, naglasio je organizaciju stručnih predavanja i putovanja te izložbe vina kao i obilježavanje značajnijih vinogradarskih blagdana. I u 2018. godini Udruga će provoditi slične aktivnosti, a s obzirom na to da ove godine udruga slavi 10 godina postojanja taj će se jubilej posebno obilježiti.

Članove Skupštine ispred Grada Lepoglave pozdravio je zamjenik gradonačelnika Hrvoje Kovač izrazivši nezadovoljstvo iznosom naknade za štete od elementarne nepogode poljoprivrednicima s područja grada stigao s državne razine. S druge strane pohvalio je rad vinogradara i vinara koji se očituje u kvaliteti vina koji proizvodi te izrazio nadu da bolesti vinove loze koje prijete neće uništiti vinogradarsku proizvodnju na području grada Lepoglave.

Interno ocjenjivanje vina

I ove je godine, tijekom održavanje Skupštine organizirano i interno ocjenjivanje vina. Vina su ocjenjivali enolozi Marijan Čižmešija i Miroslav Matovinović. Ocijenjeno je ukupno 96 uzoraka od kojih 22 uzoraka zlatnom medaljom. Šampion ocjenjivanja vina je rajnski rizling Zdravka Hrženjaka iz Višnjice.