Pon20052019

Posljednje izmjene07:18:32 PM

Back Nalazite se ovdje: Home Društvo Vijesti iz društva Udruge ODRED IZVIĐAČA LEPOGLAVA Izviđači posjetili kanjon Kamačnik

ODRED IZVIĐAČA LEPOGLAVA Izviđači posjetili kanjon Kamačnik


Odred izviđača Lepoglava za svoje je članove i prijatelje organizirao izlet u Gorski kotar, točnije u kanjon Kamačnik, špilju Vrelo i izviđački centar Rakov jarak.

Izviđači su prošetali stazom do izvora Kamačnika, dužine oko 6.3 km. Pješačka staza vodi rubom stijene i brojnim mostovima sagrađenim iznad potoka. Vodi kroz šumu bukve, jele i smreke. Kanjon se prostire na 74.44 hektara zaštićenog područja na nadmorskoj visini 370-600 metara.

Nakon toga posjetili su špilju Vrelo koja se nalazi u Fužinama, a slučajno je otkrivena 1950. za vrijeme vađenja kamena koji je služio za izradu brane i ceste oko jezera Bajer. Ukupno je dugačka oko 300 m, no oko 180 m uređeno je za turiste. Iza turističkog puta nalazi se zatrpana prostorija dužine oko 500 m. Špilja Kao krajnje odredište izviđači su odrabrali izviđački centar Rakov jarak kojim upravlja Splitski skautski zbor, a smješten je u šumici pored jezera Bajer. Centar ima čvrsti objekt sa spavaonama, kuhinjom i sanitarnim čvorom, a dvorište je uređeno za izviđačke logore.