Sri04082021

Posljednje izmjene03:35:19 PM

Back Nalazite se ovdje: Home Društvo Vijesti iz društva Udruge SKUPŠTINA DVD-a VIŠNJICA "Sve više i više obaveza i zahtjeva koji se postavljaju pred dobrovoljne vatrogasce"

SKUPŠTINA DVD-a VIŠNJICA "Sve više i više obaveza i zahtjeva koji se postavljaju pred dobrovoljne vatrogasce"


Višnjički su vatrogasci u protekloj godini intervenirali 23 puta, od toga sedam puta po pozivu iz Operativno komunikacijskog centra dok je preostalih 16 intervencija bilo tehničke naravi. Podaci su to koji se nalaze u Izvješću o radu DVD-a Višnjice za 2018. godinu koje je predsjednik Društva, Goran Hočuršćak podnio na održanoj Skupštini DVD-a Višnjice.

68. redovna Skupština DVD-a Višnjice održana je u nazočnosti brojnih uzvanika. Uz gradonačelnika Grada Lepoglave, Marijana Škvarića i njegova zamjenika Hrvoja Kovača, sjednici su nazočili i predsjednik Vatrogasne zajednice Republike Slovenije, Janko Cerkvenik, član Upravnog odbora Vatrogasne zajednice Republike Slovenije, Franjo Bukovec te zamjenik načelnika slovenske Općine Loška Dolina, Lojze Škulj. Sjednici su nazočili i predstavnici vatrogasnih društava iz četiri županije te Republike Slovenije.

- Sve je teže usklađivati osobne i obiteljske obaveze s onima u vatrogastvu, a kojih je, kao i zahtjeva i obaveza koji se postavljaju pred dobrovoljne vatrogasce, sve više i više. Bojimo se da će nas, prvenstveno zbog naših obitelji, te sve veće obaveze i zahtjevi natjerati da razmislimo možemo li dalje nositi taj teret. Vjerujem da će se pronaći najbolji način kako pomoći vatrogascima da s istim entuzijazmom nastave raditi to što im je u krvi, a to je pomagati onima koji su u nevolji. Pri tome očekujemo podršku, kako pojedinaca tako i zajednice. Kad govorimo o zajednici, dužan sam istaknuti veliku podršku koju, ne samo DVD Višnjica, već i vatrogastvo u našem gradu ima od Grada Lepoglave. Nemam razloga sumnjati da će ona u budućnosti izostati, dapače, vjerujemo da će ta podrška biti još snažnija. Vjerujemo da neće izostati ni kad je u pitanju projekt obnove našeg vatrogasnog doma i da će se u taj projekt krenuti, prije svih i prvenstveno u dogovoru s vatrogascima – istaknuo je predsjednik DVD-a Višnjica, Goran Hočuršćak.

Skupština je bila prigoda za dodjelu vatrogasnih priznanja. Tako je članu Upravnog odbora Vatrogasne zajednice Republike Slovenije i predsjedniku Vatrogasne zajednice Općine Loška Dolina, Franji Bukovcu dodijeljeno odlikovanje za međunarodnu suradnju. Dugogodišnjem tajniku DVD-a Višnjice, Blažu Caru dodijeljena zahvalnica za uspješan rad. Najvatrogascem DVD-a Višnjice u 2018. godine proglašen je Kruno Komes.

Nagrađenima je čestitke uputio predsjednik Vatrogasne zajednice Grada Lepoglave, ujedno i izaslanik predsjednika Vatrogasne zajednice Varaždinske županije, Mario Canjuga koji je dao podršku vodstvu DVD-a Višnjica te istaknuo dobru suradnju unutar Vatrogasne zajednice Grada Lepoglave kojoj pridonosi i DVD Višnjica.

Predsjednik Vatrogasne zajednice Republike Slovenije, Janko Cerkvenik, između ostalog, pohvalio je odličnu suradnju hrvatskih i slovenskih vatrogasaca.
- Zadovoljstvo mi je na Skupštini vidjeti i predstavnike slovenskih vatrogasnih društava. Pozivam vas da i dalje njegujete suradnju s hrvatskim vatrogascima – poručio je Cerkvenik koji je domaćim vatrogascima čestitao na svemu ostvarenom.

Nazočnima na Skupštini se obratio i gradonačelnik Grada Lepoglave Marijan Škvarić.
- U razdoblju koje je pred nama planiramo velika ulaganja u vatrogastvu na području Grada Lepoglave. Riječ je o ulaganjima od oko 10 milijuna kuna kojima planiramo nabavku novog navalnog vozila za DVD Lepoglavu, izgradnju vatrogasnog centra u Lepoglavi, izgradnju društveno-vatrogasnog doma u Kamenici i uređenje vatrogasnog doma u Višnjici – poručio je Škvarić te najavio strože mjere kojima se planira zabraniti spaljivanje korova na zapuštenim zemljištima, a s ciljem smanjenja broja požara otvorenog prostora i opasnosti kojoj se vatrogasci izlažu gaseći ih.