Uto25022020

Posljednje izmjene11:53:36 AM

Back Nalazite se ovdje: Home Društvo Vijesti iz društva Udruge SKUPŠTINA UDRUGE VINOGRADARA, VINARA I VOĆARA "KLOPOTEC" Šampion internog ocjenjivanja vina cabernet sauvignon Miljenka Županića

SKUPŠTINA UDRUGE VINOGRADARA, VINARA I VOĆARA "KLOPOTEC" Šampion internog ocjenjivanja vina cabernet sauvignon Miljenka Županića


Sedam zlatnih, 36 srebrnih i 28 brončanih medalja rezime je internog ocjenjivanja vina Udruge vinogradara, vinara i voćara Klopotec. Ocjenjivanje vina organizirano je u okviru Skupštine Udruge održane proteklog vikenda u Lepoglavi. Agronom Miroslav Matovinović ocijenio je ukupno 93 uzorka među kojima su zlatnim medaljama nagrađena vina Željka Hutena, Dražena Cara, Vlade Đunđeka, Ljudevita Heheta, Miljenka Županića i Zlatka Joba.  Šampionom internog ocjenjivanja vina proglašen je cabernet sauvignon Miljenka Županića

- Opći dojam je taj da su rezultati u skladu s prvim ocjenjivanjima vina u Varaždinskoj i susjednim županijama – istaknuo je Matovinović te poručio da će se vinogradari i vinari morati prilagoditi novim klimatskim uvjetima zbog kojih se berbe moraju obaviti i do mjesec dana ranije od do sada uobičajenih termina. 
- Oni koji se neće prilagoditi neće se moći nadati dobrim rezultatima – dodao je Matovinović te savjetovao da se kod prerade grožđa koristi samo zdravo grožđe, da se mošt hladi kakao se ne bi koristile veće količine sumpora te da se je kod korištenja novih preparata potrebno konzultirati sa stručnjacima.

A neke od savjeta, prvenstveno one vezane za obradu vinograda, članovi Udruge dobili su tijekom predavanja održanih uoči same Skupštine. Agronomka Andreja Vukalović Pofuk održala je predavanje o Zlatnoj žutici vinove loze koja prijeti hrvatskom vinogradarstvu. Da je prijetnja itekako velika govori podataka da je većina područja Grada Lepoglave zaražena Zlatnom žuticom. Za sad su sigurna tek područja Gornje i Donje Višnjice. Pozvala je vinogradare da kontinuirano provode kontrolu pojave prenosnika Zlatne žutice – američkog cvrčka. U tome će vinogradarima pomoći Grad Lepoglava. Naime, na Skupštini je gradonačelnik Marijan Škvarić najavio da će Grad financirati nabavku žutih ljepljivih ploča kojima se prati prisutnost američkog cvrčka u vinogradima. Pozvao je vinogradare i da prijave komunalnom redarstvu Grada Lepoglave zapuštene površine u blizini vinograda kako bi se, u okviru zakonskih mjera, utjecalo na vlasnike tih površina idealnih za širenje zaraze, da ih očiste.
Agronom Andreja Vukalović Pofuk održala je predavanje i o ESCA-i te o utjecaju visokih temperatura na vinovu lozu. O rezidbi rodnog vinograda govorila je pak agronomka Jelena Stipetić.

Nakon predavanja održan je radni dio Skupštine Udruge vinogradara, vinara i voćara Klopotec. Predsjednik Udruge, Tonko Županić izvijestio je okupljene članove Skupštine o provedenim aktivnostima u proteklom razdoblju. Naglasio je pri tom da je tijekom 2018. godine uspješno organizirana izložba vina 10. Susreti vina z bregov te stručna putovanja na kojima su članovi Udruge posjetili druge proizvođače vina. I protekle su godine, u organizaciji Udruge, obilježeni važni vinogradarski datumi poput Martinja.
S obzirom na činjenicu da je Udruga obilježila 10 godina postojanja dodijeljena su ovom prigodom priznanja članovima Udruge koji su sudjelovali u njenom osnivanju te u njenom radu u proteklom desetljeću.