Uto26052020

Posljednje izmjene03:58:55 PM

Back Nalazite se ovdje: Home Društvo Vijesti iz društva Udruge SKUPŠTINA UDRUGE KLOPOTEC Zlatne medalje za 12 vina

SKUPŠTINA UDRUGE KLOPOTEC Zlatne medalje za 12 vina


Proteklog je vikenda održana redovita sjednica Skupštine Udruge vinogradara, vinara i voćara Klopotec.

U uvodnom djelu sjednice stručna su predavanja članovima Skupštine održale stručne savjetnice iz Ministarstva poljoprivrede – Zrinka Večerić i Andreja Vukalović Pofuk. Okupljene su informirale o zakonskim propisima i regulativama koje se odnose na obiteljska poljoprivredna gospodarstva te o načinu borbe protiv jedne od najvećih prijetnji hrvatskom vinogradarstvu - zlatnoj žutici vinove loze.

Predsjednik Udruge Klopotec, Tonko Županić članove je Skupštine izvijestio o radu Udruge u 2019. godini. Među ostalim, naglasio je organizaciju stručnih predavanja i putovanja te izložbe vina kao i obilježavanje značajnijih vinogradarskih blagdana. Istaknuo je pri tom projekt koji je Udruga provela uz potporu Grada Lepoglave, a riječ je o podijeli vinogradarima žutih ljepljivih ploča koje se koriste za suzbijanje zlatne žutice vinove loze. Vinogradari očekuju i daljnju pomoć Grada Lepoglave u očuvanju vinogradarstva na gradskom području. Kao jednu od mjera Županić je predložio sufinanciranje nabavke sadnica vinove loze od strane Grada Lepoglave ispred kojeg je članove Udruge Klopotec pozdravio zamjenik gradonačelnika Hrvoje Kovač. Istaknuo je tom prigodom žal zbog brojnih bolesti koje pogađaju vinograde na gradskom području. Poručio je da je Grad spreman razgovarati o mogućnostima pružanja daljnje potpore vinogradarima čiji rad i trud daju odlične rezultate po pitanju kvalitete vina s gradskog područja.

A o kakvoj se kvaliteti vina radi otkrilo je i interno ocjenjivanje vina organiziranu u okviru održane Skupštine. Enolog Miroslav Matovinović ocijenio je ukupno 102 uzoraka vina od kojih je, uz brojne srebrene i brončane medalje, njih 12 ocijenio zlatnom medaljom.