Ned05072020

Posljednje izmjene02:49:17 PM

Back Nalazite se ovdje: Home Društvo Vijesti iz društva Udruge ČIPKARSKO DRUŠTVO DANICA BRESLER Breslerice se okupile na redovitoj godišnjoj Skupštini

ČIPKARSKO DRUŠTVO DANICA BRESLER Breslerice se okupile na redovitoj godišnjoj Skupštini


- Rijetko se danas na jednom mjestu može vidjeti okupljenih ovoliko lepoglavskih čipkarica kao sada na našoj Skupštini. Na žalost, među nama više nema naših starijih članica koje su nas zauvijek napustile, ali koje su ostavile neizbrisivi trag u lepoglavskom čipkarstvu – rekla je na početku redovite godišnje Skupštine Čipkarskog društva Danica Bresler njegova predsjednica Verica Dubovečak.

Skupština je bila prigoda podvući crtu pod još jednu od 22 godine rada Društva te se prisjetiti aktivnosti kojima su članice Društva u 2019. godini radile na očuvanju baštine, prije svega lepoglavske čipke.
I u 2019. godini nastavilo se s održavanjem radionica čiji rad podupire Ministarstvo kulture, a na kojima članice, kao i sve ostale zainteresirane čipkarice, obnavljaju i usavršavaju svoje znanje izrade lepoglavske čipke.
U protekloj su godini, uz sudjelovanje na Međunarodnom festivalu čipke u Lepoglavi, članice Društva sudjelovale i izlagale na festivalu čipke na Pagu nastavljajući tako prezentirati lepoglavsku čipku i čipkarstvo, ali i njegovati prijateljske odnose s paškim čipkaricama. Posjetile su Breslerice i čipkarski festival u slovenskoj Idriji.
- S obzirom na to da rad Društva financiramo mi same čipkarice svojim članarinama te sredstvima koja od Ministarstva kulture dobivamo za održavanje radionica, moramo paziti na svaku kunu i u skladu s mogućnostima planirati naše aktivnosti – istaknula je podnoseći izvješće o radu te financijsko izvješće za 2019. godinu predsjednica Društva Verica Dubovečak.

A što se planova za budućnost tiče, i to onih vezanih za ovu godinu, Društvo planira nastaviti s održavanjem radionica izrade lepoglavske čipke. Radionice se održavaju utorkom, srijedom i četvrtkom od 13 do 17 sati u prostoru Udruge umirovljenika. Da se uključe u radionice pozvane su sve članice Društva kao i sve zainteresirane čipkarice. Uz obnavljanje i usavršavanje vještine izrade lepoglavske čipke, što je izuzetno važno za opstojnost lepoglavskog čipkarstva, radionice su, istaknuto je na Skupštini, prigoda za svima toliko potrebno druženje.
Već sad započet će pripreme Čipkarskog društva Danica Bresler za sudjelovanje na 24. Međunarodnom festivalu čipke koji se u Lepoglavi održava od 11. do 13. rujna. Članice Društva predstavit će novoizrađene uzorke lepoglavske čipke vezane za festivalsku temu "Čipka i umjetnost". I ove će godine članice Društva sudjelovati na čipkarskom festivalu na Pagu, a najavljeno je gostovanje u Koprivničkim Bregima.

Na samom kraju Skupštine, predsjednica Dubovečak je ispred Društva, jednoj od članica – Ljubici Kišiček, uz prigodan poklon, čestitala proslavljenih 50 godina braka.