Uto26052020

Posljednje izmjene03:58:55 PM

Back Nalazite se ovdje: Home Društvo Vijesti iz društva Udruge DRUŠTVO Održana Skupština Udruge antifašističkih boraca i antifašista

DRUŠTVO Održana Skupština Udruge antifašističkih boraca i antifašista


Unatoč preporukama o otkazivanju brojnih događanja, posebice onih na kojima se okupljaju građani starije životne dobi, a zbog opasnosti od širenja korona virusa, Udruga antifašističkih boraca i antifašista održala je ove subote, 14. studenog svoju redovitu godišnju Skupštinu.

Predsjednica Udruge, Marija Varović okupljene je članove, njih 30-ak, podsjetila na aktivnosti provedene u protekloj godini, a koje su se uglavnom odnosile na obilježavanje značajnijih datuma i događaja vezanih za narodnooslobodilačku borbu. Pri tom je navela niz obilježavanja na kojim su sudjelovali članovi Udruge kao i ona obilježavanja koje je organizirala Udruga na području svog djelovanja – gradova Lepoglave i Ivanca.

I u ovoj će godini Udruga nastaviti sa sličnim aktivnostima, ali i poticati aktivnosti vezane za obnovu i očuvanje spomen obilježja poginulim pripadnicima NOB-a te žrtvama fašističkog terora. Pri tom će posebnu pažnju usmjeriti obnovi Spomen groblja u Lepoglavi koji vapi za obnovom.

Okupljene je pozdravio zamjenik gradonačelnika Grada Lepoglave Hrvoje Kovač osvrnuvši se na neprihvatljivo omalovažavanje antifašističke borbe i pripadnika partizanskog pokreta od strane političke desnice nazvavši ga opasnim oblikom javne politike.
- Potrebno je još više ukazivati na povijesne činjenice i educirati mlade o važnosti antifašističke borbe i doprinosu pripadnika NOB-a u borbi protiv svjetskog zla – istaknuo je Kovač dodavši da su, na žalost, u Lepoglavi za vrijeme 2. svjetskog rata postojao ustaški logor u kojem su ubijani ljudi, a što neki pokušavaju negirati.

Kovač je iskoristio prigodu i da kao načelnik gradskog Stožera civilne zaštite okupljene članove Udruge antifašističkih boraca i antifašista da se ubuduće suzdrže od sličnih okupljanja te se pridržavaju izdanih preporuka i mjera zaštite od korona virusa.