Ned20012019

Posljednje izmjene09:58:25 AM

Back Nalazite se ovdje: Home Društvo Vijesti iz društva Zdravstvo NAJAVA PREDAVANJA Doznajte kako sačuvati mozak

NAJAVA PREDAVANJA Doznajte kako sačuvati mozak


Udruga Medenjak u suradnji s Udrugom umirovljenika Lepoglava organizira u utorak, 25. listopada u lepoglavskom Domu kulture predavanje o zdravlju mozga u sklopu projekta " Kako sačuvati mozak". Predavanje će biti održano u čitaonici Gradske knjižnice Ivana Belostenca s početkom u 18 sati. Nakon predavanja degustirat će se hrana koja pogoduje zdravlju mozga.

Prema podacima Svjetske zdravstvene organizacije, svake godine moždani udar doživi oko 15 milijuna ljudi. Globalnu učestalost moždanog udara teško je procijeniti s obzirom nqa to da to varira od nacije do nacije, sugerirajući na važnost genetike kao i utjecaja okoline i životnih navika.

Bolest zahvaća sve dobne skupine s nešto višom prevalencijom u starijim dobnim skupinama, no isto tako epidemiološki podaci prate pojavnost moždanog udara u sve mlađoj životnoj dobi.

U Varaždinskoj županiji tijekom 2015. godine zbog moždanog je udara hospitalizirano između 600-700 pacijenata, dok broj onih koji nisu hospitalizirani nije poznat.
Kako bi educirali javnost i preventivno utjecali, udruga Medenjak je pripremila ciklus predavanja, kojima je cilj predstaviti temu kroz područja medicine, rehabilitacije, farmacije i prehrane, te je otvoriti za raspravu.

Temu će svim zainteresiranima predstaviti Spomenka Kiđemet Piskač, dr.med. specijalist neurolog, Fani Solomun, studentica 2. godine logopedije na ERF-u Zagreb ( pod mentorstvom dr. Kiđemet Piskač), Blaženka Vusić, mag.pharm. i Dorotea Solomun, mag.oec, voditeljica projekta.
Projekt se provodi u suradnji sa Zavodom za javno zdravstvo Varaždinske županije.