Uto22012019

Posljednje izmjene07:40:02 PM

Back Nalazite se ovdje: Home Društvo Vijesti iz društva Zdravstvo TRIBINA "BOLESTI KRVI – IZAZOVI DANAŠNJICE" O bolestima krvi i registru koštane srži govorio prof. dr. sc. Mirando Mrsić

TRIBINA "BOLESTI KRVI – IZAZOVI DANAŠNJICE" O bolestima krvi i registru koštane srži govorio prof. dr. sc. Mirando Mrsić


Svi oni koji se žele upisati u registar dobrovoljnih darivatelja krvotvornih matičnih stanica kojeg vodi Zaklada Ana Rukavina moći će to, najvjerojatnije u travnju, učiniti u Lepoglavi. Najavljeno je to na tribini "Bolesti krvi – izazovi današnjice", održanoj u Lepoglavi, a koju je povodom Međunarodnog dana borbe protiv karcinoma organizirala Gradska organizacija SDP-a Lepoglava.

- Nastojimo građanima približiti one teme koje su im važne, a imaju malo prilika o njima slušati iz prve ruke. Odlučili smo se za ovu temu budući da se i na području grada Lepoglave susrećemo s bolestima krvi, a o čemu malo znamo – pojasnio je predsjednik Gradske organizacije SDP-a Lepoglava Hrvoje Kovač.

O bolestima krvi, ali i o registru dobrovoljnih darivatelja krvotvornih matičnih stanica na tribini održanoj u čitaonici Gradske knjižnice Ivana Belostenca govorio je medicinski direktor Zaklade Ana Rukavina prof. dr. sc. Mirando Mrsić.
- Kad govorimo o bolesti krvi najčešće se misli na leukemiju. Danas oboljeli od leukemije zahvaljujući transplantaciji koštane srži imaju šansu za život te da dožive dobru starost – istaknuo je Mrsić dodajući da se u trenutku kad se unutar obitelji ne može naći podudarni donor, a za što su šanse da se nađe 25 %, onda se poseže u registar dobrovoljnih darivatelja krvotvornih matičnih stanica.
- Hrvatska je među prvih deset zemalja u svijetu po broju upisanih u registar u odnosu na broj stanovnika – otkrio je Mrsić.

Nakon održanog predavanja okupljeni na tribini imali su prigode postavljati pitanja vezana za temu.