Ned07062020

Posljednje izmjene02:39:55 PM

Back Nalazite se ovdje: Home Gospodarstvo Vijesti iz gospodarstva Komunal Izgrađena još jedna šumska cesta

Izgrađena još jedna šumska cesta

cuv02lp

Izgradnjom šumske prometnice Pašnjak – Žljeb – Komesi u Višnjici, nastavlja se projekt uređenja šumskih prometnica koji na području grada Lepoglave, koristeći sredstva Fonda za općekorisne funkcije šuma, provodi Udruga privatnih šumovlasnika Kesten.

Ova prometnica, duljine 1760 metara, nedavno otvorena uz nazočnost nositelja lepoglavske gradske vlasti, predstavnika Hrvatskih šuma i privatnih šumovlasnika, dio je programa vrijednog 4.200.000 kuna. Dosad je tim programom na području grada Lepoglave uređeno 16 šumskih prometnica duljine 22 kilometara čime su aktivirani brojni šumski potencijali.

- Uređenjem šumskih prometnica i privatnim šumovlasnicima za eksploataciju dostupna postaje drvna masa. Šumske prometnice omogućavaju i bolju vatrogasnu zaštitu tog velikog šumskog bogatstva. Otvaraju se i veliki turistički potencijali važni za ukupan razvoj grada. – naglasio je, lepoglavski gradonačelnik Marijan Škvarić, otvorivši zajedno s Markom Šašekom, predstavnikom Hrvatskih šuma, prometnicu koja je omogućila pristup brojnim privatnim šumskim parcelama čiji su vlasnici rado ustupili dio zemljišta potrebnog za njenu izgradnju.

- Važno nam je što napokon možemo bez problema doći do svojih šuma. -  rekao je Ivan Križanec, jedan od vlasnik šumskih parcela kojima se od sada može doći i osobnim automobilom. - Jedan od potencijala koji Višnjica ima velika su šumska bogatstva. Uz kontroliranu eksploataciju drvne mase, prije svega drva za ogrjev, vjerujem da će mještani Višnjice prometnicu znati iskoristiti kao dio turističke ponude. Naime, ova prometnica vodi u Ravnu goru koja se tako dodatno otvara planinarima, biciklistima, šetačima, parajedriličarima i drugim zaljubljenicima u prirodu, a to je važno za razvoj Višnjice u kojoj već postoje određene  inicijative da se i ova šumska prometnica stavi u turističku funkciju. – istaknula je Slavica Cingesar, predsjednica Mjesnog odbora Donja Višnjica na čijem je području prometnica izgrađena.

Do 2018. godine, ističe Tomo Rešetar, predsjednik Udruge privatnih šumovlasnika Kesten, prema postojećem Planu gospodarenja, na području koje svojim radom pokriva Udruga Kesten trebalo bi biti izgrađeno još 30 kilometara šumskih prometnica. - Uz realizaciju programa uređenja šumskih prometnica, Udruga privatnih šumovlasnika Kesten i na druge načine pomaže privatnim šumovlasnicima, posebice svojim članovima kojima na korištenje ustupa šumsko vitlo, cjepač drva, a uskoro i traktorski cirkular. Uz to organizirano je i niz edukativnih šumarskih radionica te posjeta specijaliziranim sajmovima. – dodao je Tomo Rešetar, predsjednik Udruge koja spada među najaktivnije udruge takve vrste u Hrvatskoj.