Ned31052020

Posljednje izmjene11:15:00 PM

Back Nalazite se ovdje: Home Gospodarstvo Vijesti iz gospodarstva Komunal Sanacija odlagališta otpada u Jerovcu

Sanacija odlagališta otpada u Jerovcu

deponij_4

U Jerovcu je u utorak 5. srpnja službeno obilježen početak radova na sanaciji odlagališta komunalnog otpada "Jerovec“. Radovi stoje 8,54 milijuna kuna s PDV-om, a financiraju ih Fond za zaštitu okoliša i Grad Ivanec. Grad, inače, sanaciju sufinancira s 40 posto ili 3,41 milijuna kuna, a sve te poslove prenio je na Ivkom. Ostatak ulaganja od 5,1 milijuna pokriva Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost.

Riječ je o jednom od najvećih ulaganja takve vrste u sjevernoj Hrvatskoj, a službenom otvaranju radova nazočili su predstavnici Fonda za zaštitu okoliša, Varaždinske županije, Grada Ivanca, Agencije za upravljanje projektom gradnje, Ivkoma, projektanata, izvođača radova i drugih koji su sudjelovali u realizaciji tog golemog posla.

Pomoćnica direktora za zaštitu okoliša Renata Pavlina čestitala je gradu Ivancu na ovom velikom pothvatu te naznačila kako je riječ o projektu od regionalnog značaja. Podsjetila je kako Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost osigura sav potreban novac za financiranje izrade projektno-tehničke dokumentacije, istražnih radova i projektne aplikacije te također stopostotno financiranje sanacija postojećih odlagališta otpada na području Hrvatske novcem Europske unije i Fonda.

Na natječaju je posao dobila Meteor grupa iz Varaždina, a radovi će se iduće tri ili četiri godine obavljati pod nadzorom Fonda za zaštitu okoliša. Predviđeno je da se radovi obavljaju etapno, tijekom nekoliko idućih godina pri čemu će se smeće s pojedinih „kazeta“ (ograničenih područja) podizati i premještati, dok će se ispod  sagraditi sustav odvodnje i isparavanja te položiti nepropusne folije, na koje će se potom ponovno vratiti smeće. Sve to će se na kraju pokriti zemljom, ozeleniti i sanirati u skladu sa zakonom, a sanacija će se provoditi tako da se osigura usputno neometano dalje odlaganje otpada. Predviđa se da će se strojevima trebati dignuti i premjesti oko 80.000 tona smeća koje je odloženo u iscrpljena ležišta pijeska.

Inače, na ovom se deponiju smeće iz cijelog ivanečkog kraja odlaže više od 20 godina, a nakon otvaranja regionalnog odlagališta u Piškornici, deponij u Jerovcu trebao bi biti zatvoren, odnosno, tamo se smeće više neće odlagati.