Pon17022020

Posljednje izmjene01:02:58 PM

Back Nalazite se ovdje: Home Gospodarstvo Vijesti iz gospodarstva Komunal Razmjena znanja u Crikvenici

Razmjena znanja u Crikvenici

crikva-n

Udruga za razvoj Hrvatske uz pokroviteljstvo Uprave grada Crikvenice, organizirala je 1. i 2. listopada savjetovanje pod nazivom "Komunalna energetika", "Vodoopskrba i odvodnja" i "Javna rasvjeta".

Udruga za razvoj Hrvatske djeluje od 2005. godine, s jedinim ciljem, povezati one koji imaju, mogu, znaju i hoće s onima koji trebaju, a ne znaju kome se obratiti. Razvoj počiva na četiri postulata: rad, znanje, sredstva i volja, pa Udruga nastoji upućivati članove ali i ostale zainteresirane, o tome kako pojedini od tih postulata stvoriti ili sačuvati te unaprijediti.

Ispred grada Lepoglava na tom dvodnevnom savjetovanju u Crikvenici, sudjelovali su gradonačelnik Marijan Škvarić i stručni suradnik za gospodarstvo, Damjan Županić. Predavanja su obuhvaćala tri bitna područja koja su krucijalna tema današnjice. U "Komunalnoj energetici" su se kroz prezentacije raznih predavača, objašnjavale razvojne šanse i korištenje energije sunca za hlađenje te izgradnja gradske kotlovnice ili kogeneracijskog postrojenja na biomasu.

Područje "Vodoopskrba i odvodnja" prikazala je sudionicima znanje i iskustvo o upravljanju i zaštiti voda te stanje gospodarenja otpadom u Hrvatskoj. Izlagači u sklopu teme "Javna rasvjeta" savjetovali su primjenu mjera energetske efikasnosti i načine postavljanja rasvjete šetnica i nogometnih igrališta. U sklopu tog izlaganja održan je i okrugli stol na temu: "Lokalna zajednica kao poduzetnik", čiji je uvodničar bio Zlatko Koračević, predsjednik Saborskog odbora za Regionalni razvoj. Prilikom svog izlaganja opisao je Varaždinsku županiju kao dobrog poduzetnika te iznio mnoga iskustva koja su impresionirala sudionike.

Na programu savjetovanja prisustvovalo je oko 70 – tak ljudi iz cijele Hrvatske, gdje je gradonačelnik dobio puno saznanja na sve tri teme. Tu su se uvidjeli mnogi problemi s kojima se Lepoglava suočava, ali i neka kvalitetna rješenja za njih. Osim mnogo korisnih informacija, ostvareni su i važni kontakti s poslovnim partnerima što će rezultirati budućom suradnjom.