Ned31052020

Posljednje izmjene11:15:00 PM

Back Nalazite se ovdje: Home Gospodarstvo Vijesti iz gospodarstva Komunal Zaostao radioaktivni gromobran u Kaznionici

Zaostao radioaktivni gromobran u Kaznionici

gromobran

U krugu Kaznionice u Lepoglavi, točnije, iznad Uprave metalskog i drvnog pogona s pogonom tapetarije u kojem rade zaposlenici Kaznionice, ali i zatvorenici, već dugi niz godina stoji zaostali radioaktivni gromobran. Radioaktivni gromobrani odavno su trebali biti uklonjeni jer u slučaju nestručnog rukovanja ili havarije ti uređaji predstavljaju veliku opasnost za ljudsko zdravlje.

Naime, radioaktivni dijelovi tih uređaja postavljeni su na vrhovima željeznih cijevi koje su godinama izložene korodiranju te postoji mogućnost da oni padnu - a tada problem postaje zaista velik.

Zabranu ugradnje ovakvih radioaktivnih gromobrana diljem Hrvatske propisom je regulirano još 1999. godine, a za do tada ugrađene radioaktivne gromobrane naloženo je da se moraju ukloniti do 2005. godine, naravno, uz obvezu zbrinjavanja u njih ugrađenog radioaktivnog materijala.

Jedina ovlaštena institucija za zbrinjavanje i pohranjivanje radioaktivnog otpada u Hrvatskoj je Institut “Ruđer Bošković” u Zagrebu u kojemu postoji i jedino skladište takvog materijala u zemlji. U razgovoru sa zaposlenicima “Ruđera” doznali smo da, prema njihovoj evidenciji, u Hrvatskoj ima još oko 100 ovakvih radioaktivnih gromobrana koji nisu demontirani. Iako sam proces skladištenja i zbrinjavanja te vrste otpada zahtjeva značajnija financijska sredstva, vjerujemo kako se ljudsko zdravlje ne može mjeriti novcem, a uz to tu je i ta zakonska odredba o uklanjanju takvih uređaja.

Kaznionica u Lepoglavi svjesna je tog problema što nam i potvrđuje upravitelj Kaznionice Zvonimir Penić kazavši kako će iduće godine ovaj problem najvjerojatnije biti riješen:

{play}Radio_vijesti/penic.mp3{/play}

Sličan problem zabilježen je prošle godine u Sinju gdje je tamošnji inspektor zaštite na radu kazao kako takvi gromobrani dok stoje, odnosno, dok su stabilno pričvršćeni situacija je pod kontrolom, ali upozorava, ako bi se korozijom oštećena željezna cijev slomila i radioaktivni gromobran pao na zemlju, što je u lepoglavskom slučaju lako moguće, tada bi ljudima u blizini bilo ozbiljno ugroženo zdravlje.

Fotografije: Božidar Breški, Toni Paštar / EPEHA