Čet28052020

Posljednje izmjene03:58:55 PM

Back Nalazite se ovdje: Home Gospodarstvo Vijesti iz gospodarstva Komunal Jesmo li spremni za zimske uvjete?

Jesmo li spremni za zimske uvjete?

ralica

Za posipanje cesta na području Varaždinske županije u zimskim mjesecima pripremljeno je oko tri tisuće tona soli i sve je spremno za rad zimske službe, kazao je ravnatelj Županijske uprave za ceste Tomislav Osonjački. ŽUC gospodari sa 952 kilometra županijskih i lokalnih cesta, a za redovito održavanje ŽUC je potpisao četverogodišnji sporazum s Poduzećem za ceste. Za rad zimske službe planirano je osam milijuna kuna, no taj će se iznos, kazao je Osonjački, povećavati ili smanjivati, ovisno o stvarnim potrebama.

15. studenog krenula je sezona rada zimske službe koja će trajati do 25. ožujka 2012. godine, a ukoliko se ukaže potreba radit će se i izvan tog perioda. Za nadolazeće razdoblje osigurano je 3.000 tona soli kojom će se posipavati prometnice, dok su stalna mjesta pripravnosti prediviđena u Varaždinu, Ludbregu, Ivancu i Novom Marofu.

Rad zimske službe financirat će Županijska uprava za ceste Varaždinske županije, a rukovođenje i koordiniranje rada zimske službe povjereno je Poduzeću za ceste Varaždin, čiji će stožer, kao i svake godine, biti smješten na varaždinskom Motičnjaku. Lepoglavskim snagama rukovodi tvrtka LOMI d.o.o. iz Višnjice koja je u stanju pripravnosti za nadolazeću "bijelu kišu".

Inače, u neophodne radove održavanja javnih cesta u zimskim uvjetima uz pripremne radove prije nastupanja zimskih uvjeta i organiziranja mjesta pripravnosti za održavanje javnih cesta u zimskim uvjetima te njihovo označavanje, spada i poduzimanje zaštitnih mjera protiv stvaranja snježnih nanosa, zapuha i lavina, čišćenje snijega s kolnika, cesta i prometne signalizacije, zaštita cesta od poledice (sprečavanje klizavosti), obilježavanje rubova kolnika propisanim crveno bijelim oznakama na mjestima gdje je moguće zametanje traga ceste i označavanje opasnih mjesta, stalno i povremeno obavještavanje o stanju i prohodnosti cesta, upozoravanje korisnika cesta odgovarajućim znacima i pločama obavještenja, uklanjanje vozila ostavljenih na kolniku ceste ukoliko onemogućavaju normalno odvijanje radova na čišćenju snijega na cesti, osiguranje odvodnje kolnika za vrijeme otapanja snijega na cesti te postavljanje odgovarajuće prometne signalizacije u slučaju zatvaranja ceste ili posebnog režima vožnje.

Također, skrećemo pažnju građanima da su sukladno Odluci o Komunalnom redu, dužni sami čistiti prilaze svojim domovima, bilo kućama ili zgradama.