Ned31052020

Posljednje izmjene11:15:00 PM

Back Nalazite se ovdje: Home Gospodarstvo Vijesti iz gospodarstva Komunal Komunalni otpad uskoro u Piškornici

Komunalni otpad uskoro u Piškornici

piska1

U Županijskoj palači Varaždinske županije u petak je 16.12. s načelnicima i gradonačelnicima iz Varaždinske županije održan sastanak na temu prezentacije aktualnog stanja projekta Regionalnog centra za gospodarenje otpadom sjeverozapadne Hrvatske Piškornica, predstavljanja plana aktivnosti za 2012. godinu te pripreme za potpisivanje Sporazuma o preuzimanju otpada sa jedinicama lokalne samouprave koje još nisu potpisale navedeni Sporazum.

Prezentaciju je održao Mladen Jozinović u ime RCGO Piškornica, savjetnik Uprave i koordinator projekta. Kako je jedna od njegovih aktivnosti i pomoć osnivačima u prezentiranju samog projekta RCGO sukladno njihovim potrebama, Jozinović je prisutne čelnike jedinica lokalne samouprave informirao kako je dosad, s područja četiri županije sjeverozapadne Hrvatske, od 110 JLS-a Sporazum o preuzimanju otpada potpisalo 77 JLS, a od toga je iz Varaždinske županije potpisalo njih 15 od 28. Od ostalih 13 jedinica lokalne samouprave iz Varaždinske županije većina ih je iskazala spremnost za potpisivanjem Sporazuma u što skorijem roku. Prema trenutnim podacima najviše potpisanih sporazuma je u Koprivničko-križevačkoj županiji (22 od 25), zatim Krapinsko-zagorskoj (25 od 32), Međimurskoj (12 od 25) te Varaždinskoj županiji (15 od 28).

Između ostalog je istaknuo i kako je Sporazum o preuzimanju otpada vrlo važan za određivanje stvarnih količina otpada koje će završiti u centrima za gospodarenje otpadom u RH kako ne bi došlo do pogrešnog dimenzioniranja istih, odnosno da se točno zna u kojem CGO će završiti otpad iz svake JLS. Naime, isti je važan segment dokumentacije koju „Piškornica“ d.o.o. mora dostaviti Fondu sa ciljem pravovremenog povlačenja sredstava iz EU fondova, što u konačnici utječe na manju cijenu zbrinjavanja otpada i predstavlja time zadovoljavanje konačnog interesa svake JLS.

Naznačio je i te kako je do kraja godine u planu održavanje sastanka sa svim sakupljačima i obrađivačima otpada u četiri županije sjeverozapadne Hrvatske, u svrhu koordinacije svih aktivnosti u periodu narednih pet godina.

Između ostalog, istaknuo je kako je od projektno-tehničke dokumentacije izrađena studija utjecaja na okoliš za koje je Ministarstvo zaštite okoliša, prostornog uređenja i graditeljstva izdalo pozitivno Rješenje o prihvatljivosti, detaljni plan uređenja RCGO Piškornica, objedinjeni uvjeti zaštite okoliša za RCGO Piškornica, koji su predani u Ministarstvo zaštite okoliša, prostornog uređenja i graditeljstva na daljnje postupanje te je usklađen Idejni projekt RCGO Piškornica, dok je Studiju izvodivosti potrebno uskladiti pri čemu će RCGO Piškornica biti prvi centar za gospodarenje otpadom koji će imati „okolišnu dozvolu“ (Rješenje o objedinjenim uvjetima zaštite okoliša).