Sri16012019

Posljednje izmjene01:51:18 PM

Back Nalazite se ovdje: Home Gospodarstvo Vijesti iz gospodarstva Komunal KOMUNAL U Mažuranićevoj ulici u Lepoglavi svijetli energetski učinkovita javna rasvjeta

KOMUNAL U Mažuranićevoj ulici u Lepoglavi svijetli energetski učinkovita javna rasvjeta


Mažuranićevu ulicu u od nedavno noću rasvjetljava energetski učinkovita javna rasvjeta. Naime, nakon provedene rekonstrukcije niskonaponske mreže od strane Hrvatske elektroprivrede, u ovoj je ulici postavljena kandelaberska rasvjeta s ukupno 36 rasvjetnih stupova s rasvjetnim tijelima koja ispunjavaju sve uvjete energetski učinkovite javne rasvjete. 

U planu je Grada na cijelom gradskom području postaviti energetski učinkovita rasvjetna tijela javne rasvjete. Za to je Gradu Lepoglavi od strane  Fonda za zaštitu okoliša i energetske učinkovitosti odobren projekta postavljanja energetski učinkovite javne rasvjete u vrijednosti pola milijuna kuna.

- U realizaciji tog projekta, u njegovoj prvoj fazi izmijenit ćemo sva rasvjetna tijela, njih oko 300, i to u 17 ulica u Lepoglavi. Sve lampe koje ćemo postaviti također će zadovoljavati uvjete energetski učinkovite javne rasvjete što znači da će biti puno manje snage, bit će postavljene na svakom stupu i svijetliti tijekom cijele noći. Zahvaljujući takvim lampama Grad Lepoglava će izdvajati manja sredstva za pokrivanje troškova električne energije za javnu rasvjetu. Trenutno na gradskom području imamo 1400 rasvjetnih tijela, a trošak potrošnje električne energije za javnu rasvjetu iznosi nešto više od 750 tisuća kuna. Na ovaj ćemo način te troškove smanjiti za oko 30 posto. Ujedno građanima će biti poboljšani komunalni standard – pojasnio je gradonačelnik Marijan Škvarić dodajući kako je Fondu za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost prijavljen projekt za realizaciju druge faze postavljanja energetski učinkovite javne rasvjete u okviru koje bi u naredne dvije godine takva javna rasvjeta bila postavljena na cijelom području grada Lepoglave.