Pet18092020

Posljednje izmjene04:07:58 PM

Back Nalazite se ovdje: Home Gospodarstvo Vijesti iz gospodarstva Komunal AKTUALNO Iz MO Kameničko Podgorje upozoravaju: "Ne sanira li se cesta, školski autobus na jesen neće moći voziti djecu u školu u Kamenicu"

AKTUALNO Iz MO Kameničko Podgorje upozoravaju: "Ne sanira li se cesta, školski autobus na jesen neće moći voziti djecu u školu u Kamenicu"


Katastrofalno stanje županijske ceste u Kameničkom Podgorju oštećene brojnim klizištima dovodi u pitanje odlazak djece iz tog dijela Grada Lepoglave ove jeseni školskim autobusom u školu u Kamenicu. Na to je upozorio predsjednik Mjesnog odbora Kameničko Podgorje Adam Jug te pozvao nadležne – Županijsku upravu za ceste i Varaždinsku županiju da u što hitnijem roku iznađu sredstva i saniraju cestu.

Pozivu se pridružio i Grad Lepoglava te je na adresu Županijske uprave za ceste i Varaždinske županije poslan zajednički dopis kojim se traži hitna sanacija i to cijele dužine ceste, a ne parcijalna sanacija samo najvećih oštećenja koja do sada nije dala rezultata. Naime, od kada su se prije više od dva desetljeća učestalo počela pojavljivati klizišta, za što mještani kao uzrok navode postavljanje telefonske linije uz rub ceste čime je spriječen normalan protok oborinskih voda, saniranje oštećenja na cesti provode se periodično i parcijalno. Tako je sanacija dijela ceste provedena 2006., 2014. i 2017. godine za što je ukupno utrošeno 1.072.722 kuna.

Zbog novih klizišta koja su se pojavila protekle zime cesta je dodatno oštećena i u lošem je stanju - uništen je asfaltni sloj, puna je udarnih rupa, loše je riješena oborinska odvodnja, nema potrebnih ograda niti vertikalne signalizacije. Takva cesta opasna je za mještane koji žive neposredno uz nju budući da dolazi do oštećenja njihovih kuća, navodi se u poslanom dopisu.
- Ovo s klizištima traje 25 godina i nikako da se ŽUC i Varaždinska županija odluče cestu sanirati u cijelosti. Ako se cesta tijekom ljeta ne sanira, ove jeseni i zime školski autobus neće moći dolaziti po školsku djecu u Kameničko Podgorje kako bi ih odvezao u školu u Kamenici koja je udaljena više od četiri kilometra – ističe Jug dodajući da je upravo navedena cesta jedini problem kad je komunalni standard građana Kameničkog Podgorja u pitanju.
- Potrebno je sanirati samo tu cestu i to oko 600 metara. Ako će se sanacije raditi svakih pet godina i to po dijelovima, proći će 20 godina da se cesta popravi – dodaje Jug dodajući da se ŽUC oglušuje na molbe Mjesnog odbora, dok kod župana uzaludno traže prijem proteklih šest mjeseci.

- Cesta na području Kameničkog Podgorja jedan je od većih problema na području Grada Lepoglave kad su klizišta u pitanju. Riječ je o županijskoj cesti koju koristi veliki broj građana kojima treba osigurati životni standard koji zaslužuju. Parcijalno saniranje najvećih oštećenja na cesti pokazalo se lošim te očekujemo od ŽUC-a i Varaždinske županije da iznađu sredstva i da, kao što to čini Grad na cestama u gradskoj ingerenciji, saniraju cestu u cijelosti – naglasio je gradonačelnik Marijan Škvarić.