Pon25012021

Posljednje izmjene11:11:59 AM

Back Nalazite se ovdje: Home Gospodarstvo Vijesti iz gospodarstva Ostalo IZ GRADA Gospodarstvenicima s gradskog područja predstavljena mogućnost dobivanja povoljnih zajmova

IZ GRADA Gospodarstvenicima s gradskog područja predstavljena mogućnost dobivanja povoljnih zajmova


Kako i gdje ostvariti povoljno financiranje poduzetničkih projekta odnosno doći do povoljnih financijskih zajmova potrebnih za ulaganje u razvoj tvrtki, a time i širenje proizvodnje neophodne za otvaranja novih radnih mjesta, gospodarstvenici s područja grada Lepoglave imali su prilike doznati na radionici koju je u lepoglavskom Domu Kulture organizirao Grad Lepoglava.

Na radionici su predstavljene mogućnosti financiranja putem EFIS zajmova namijenih mikro, malim i srednjim poduzetnicima, kao i fizičkim osobama, a putem programa koji je raspisala Hrvatska agencija za malo gospodarstvo, inovacije i investicije (HAMAG – BICRO). Također je predstavljena mogućnost financiranja projekata malih i srednjih poduzetnika putem EU fondova o čemu su govorili savjetnici iz tvrtke Euro Consulting d.o.o. informirajući nazočne o detaljima raspisanih natječaja.

- Jedinice lokalne samouprave nisu te koje mogu graditi pogone i tako otvarati radna mjesta. Njihov je zadatak stvoriti uvjete za gospodarsko ulaganje, a koji u gradu Lepoglavi postoje. U ovom trenutku gospodarstvenicima se u Poduzetničkoj zoni nudi devet potpuno komunalno opremljenih i za ulaganje spremnih parcela. No, uređenje Poduzetničke zone nije sve što je Grad Lepoglava učinio ili čini potičući razvoj gospodarstva. U proteklih četiri godine Grad je u razvoj gospodarstva uložio 1,3 milijuna kuna i to kroz razne mjere – sufinanciranjem kamatnih stopa za poduzetničke kredite, davanjem potpora OPG-ovima, smanjenjem komunalne naknade i komunalnog doprinosa gospodarstvenicima, financiranjem Projektno – razvojnog ureda koji je do ovog trenutka odradio projekte ukupne vrijednosti 110 milijuna kuna – rekao je gradonačelnik Marijan Škvarić ističući kao primjer gradske podrške razvoju gospodarstva rezultate neovisne analize koja je pokazala da je primjerice u 2015. godini, kada je za subvencije poljoprivrednicima i poduzetnicima izdvojeno 303.642 kune ili 1.54 posto proračuna, Grad Lepoglava bio na visokom 7. mjestu u Hrvatskoj prema navedenim izdvajanjima.
- Jedan od načina na koji pomažemo našim gospodarstvenicima je i organizacija ovakvih radionica koje im pružaju važne informacije te im se na njima nude stručni savjeti i podrška – istaknuo je gradonačelnik Škvarić te podsjetio gospodarstvenike da su im vrata Gradske uprave kao i do sada otvorena, a u Gradu spremni za razgovor i suradnju. Zbog toga je od strane Grada pokrenuta inicijativa za suradnjom gospodarstvenika s gradskog područja koja bi podrazumijevala razmjenu iskustva i koja bi vjerojatno iznjedrila konkretne prijedloge kako dodatno pomoći gospodarstvu na gradskom području. Ti bi se prijedlozi kanalizirali prema Gradu koji bi nastojao pronaći rješenja i mogućnosti za njihovu implementaciju.