Sri15072020

Posljednje izmjene10:31:25 AM

Back Nalazite se ovdje: Home Gospodarstvo Vijesti iz gospodarstva Ostalo SURADNJA Projektna suradnja LAG-ova uz rijeku Dravu

SURADNJA Projektna suradnja LAG-ova uz rijeku Dravu


Lokalna akcijska grupa - Sjeverozapad prijavila je u petak, 19. listopada, dva projekta na natječaj Europske unije za Tip operacije 19.3.2. - Provedba aktivnosti projektne suradnje.

- Zajedno s hrvatskim i slovenskim lokalnim akcijskim grupama, čije se područje nalazi uz rijeku Dravu, prijavili smo projekt - Aktivna Drava. U projektu sudjeluju Lokalna akcijska skupina Bogastvo podeželja ob Dravi in v Slovenskih goricah, Lokalna akcijska skupina Drava, Lokalna akcijska skupina TOTI LAS, Lokalna akcijska skupina Lastovica, Lokalna akcijska grupa Međimurski doli i bregi, Lokalna akcijska grupa Mura Drava, Lokalna akcijska skupina Haloze, Lokalna akcijska skupina OVTAR Slovenskih goric i Lokalna akcijska skupina UE Ormož. Ovim projektom, zajedno s partnerima iz Slovenije i Hrvatske, želimo promovirati život uz rijeku Dravu te iskoristiti njena prirodna bogatstva u turističke svrhe - naglasio je Emil Tkalec, LEADER menadžer, te dodao kako će kroz provedbu projekta - Aktivna Drava, naša obiteljska gospodarstva dobiti znanja potrebna da započnu obavljati dopunsku turističku djelatnost na svom obiteljskom poljoprivrednom gospodarstvu te se upoznati s promjerima dobre prakse u Sloveniji. Ukupna vrijednost projekta je 2 milijuna kuna. 

LAG Sjeverozapad je zajedno s LAG-ovima iz Slovenije (LAS Haloze, LAS Bogastvo podeželja ob Dravi in v Slovenskih goricah, LAS OVTAR Slovenskih goric i LAS Prlekija), 19. listopada prijavio na isti natječaj i projekt - Klopotec.
-Klopotec je jedan od prepoznatljivih simbola Slovenije ali i sjeverne Hrvatske. Ova drvena mehanička naprava na visokom drvenom stupu, koristi se kao strašilo za ptice, a u povijesnim izvorima nalazimo da je služio i za tjeranje zmija iz vinograda - rekao je tajnik LAG-a Sjeverozapad o ovom projektu kojim će se povezati dionici razvoja turizma u Sloveniji i Hrvatskoj, čime će se podići turistička konkurentnost regije na kojoj tradicionalno nalazimo „klopotec“.

Uz povezivanje posebna će pozornost biti posvećena promociji regije, pa će u tu svrhu biti snimljen dokumentarni film na temu „klopotec“, izrađena interaktivna karta s označenim mjestima kulturne i prirodne baštine te turističkim i gastro znamenitostima, a bit će tiskan i posebni katalog sa svim znamenitostima na području Lokalne akcijske grupe - Sjeverozapad, koje obuhvaća područje 14 jedinica lokalne samouprave u zapadnom dijelu Varaždinske županije.

Ukupna vrijednost ovog projekta je milijun i 700 tisuća kuna.