Pon21092020

Posljednje izmjene04:07:58 PM

Back Nalazite se ovdje: Home Gospodarstvo Vijesti iz gospodarstva Poduzetništvo Brine nezainteresiranost poduzetnika

Brine nezainteresiranost poduzetnika

emil1

Zanimljivo i korisno predavanje za poduzetnike i one koji se planiraju "otisnuti u poduzetničke vode" organiziralo je u Lepoglavi, u suradnji s tamošnjim Projektnim uredom i Turističko kulturno informativnim centrom, Hrvatsko kinesko društvo prijateljstva Varaždin.

Na temu "Europska unije i izazovi lokalnog razvoja", okupljenima su u lepoglavskom Domu kulture govorili Emil Tkalec, voditelj Projektno - razvojnog ureda u Lepoglavi i Tvrtko Grabarić, gospodarstveni diplomat. Na žalost, broj poduzetnika koji su željeli doznati nešto više o tim temama, dobiti korisne savjete i poduzetničke smjernice, dao se zbrojiti na prste jedne ruke. A baš je interes i suradnja poduzetnika s pojedinim ustanovama te regionalnim i gospodarskim udruženjima važna za kreiranje budućeg razvojnog plana, kako regije tako i samih poduzetnika koji u njoj djeluju, istaknuto je između ostalog na predavanju. Samo u tim okvirima moći će se konkurirati za dobivanje sredstava iz europskih fondova, stoga će poduzetnici, žele li koristiti ta sredstva, u buduće morati pokazati više interesa te se uključiti u planiranje takvih strategija. Da se uključe u kreiranje jedne takve strategije uskoro će priliku imati poduzetnici iz gradova i općina koje čine Lokalnu akcijsku grupu Sjeverozapad (LAG Sjeverozapad).

Naime, LAG Sjeverozapad kreće u izradu Strategije razvoja koja će biti osnova za dobivanje mogućnosti crpljenja sredstava iz IPARD predpristupnog programa Europske unije u 2012. godini i to za mjere 101 i 103 te mjeru 302. Tijekom njene izrade održavat će se sastanci sa članicama LAG-a te s poduzetnicima područja koje LAG obuhvaća. Vjeruje se da će pri tom poduzetnici pokazati veći interes nego za održano predavanje.

Tvrtko Grabarić, gospodarstveni diplomat koji je tijekom svoje karijere, između ostalog, izrađivao projekte za australsku vladu i bio potpora australskim gospodarstvenicima koji su ulagali i u Hrvatsku, istaknuo je da je jedan od razloga nezainteresiranosti i nedovoljne aktivnosti pojedinih poduzetnika i to što naše društvo nije u potpunosti doživjelo tranziciju iz socijalističkog u kapitalističko društvo. A s ulaskom u Europsku uniju te će se stvari morati brzo mijenjati.

- Bilo bi dobro kada bi mali broj poduzetnika koji su se odazvali predavanju značilo da su oni već spremni za sve što ih u budućnosti očekuje, ali bojim se da tome nije tako. – istaknuo je Tvrtko Grabarić.