Sri27052020

Posljednje izmjene03:58:55 PM

Back Nalazite se ovdje: Home Gospodarstvo Vijesti iz gospodarstva Poduzetništvo Zatvoren kamenolom u Očuri

Zatvoren kamenolom u Očuri

holcim
Nekad se sadilo - danas se gasi

Državna rudarska inspekcija, područna jedinica Varaždin, u srijedu 3.11. zatvorila je Holcimov kamenolom u Očuri, te na taj način zaustavila tamošnju proizvodnju. Iako nismo uspjeli dobiti izjavu Državnog inspektorata, razlog zatvaranja doznali smo iz Holcim-ovog priopćenja u kojem se navodi da je kamenolom u Očuri zatvoren zbog isteka ugovora o koncesiji.

Da je kamenolom u Očuri zatvoren potvrdio nam je i Siniša Košćak, predsjednik Uprave Holcim minerali i agregati:

{play}Radio_vijesti/TON KOSCAK 01.mp3{/play}

Do isteka ugovora o koncesiji, zbog kojeg je kamenolom u Očuri zatvoren, došlo je zbog spore, nekoordinirane i neefikasne državne administracije, navode iz Holcima. Naime, početkom travnja 2008. godine Holcim je podnio zahtjev za 10-godišnju služnost za eksploataciju kamenoloma te u sklopu procedure Hrvatskim šumama uplatio naknadu za 10 godina, u iznosu od 2,7 milijuna kuna. Dva mjeseca kasnije Povjerenstvo za državnu imovinu dalo je Holcimu pravo na služnost do 4. lipnja 2009. uz napomenu da za odluku o 10-godišnjoj koncesiji, treba više vremena.

Čekajući da prođe to vrijeme, kako navode iz Holcima, podsjećali su, pisali i zvali Središnji državni ured za upravljanje državnom imovinom zbog činjenice da se Povjerenstvo za državnu imovinu nije sastajalo, pa uz sve ostale teme koje su trebali riješiti, nije na vrijeme riješilo i zamolbu Holcima. Povjerenstvo se ipak sastalo u listopadu prošle godine i donijelo odluku da Holcimu dodijeli služnost na 10 godina. Nakon što su primili tu odluku, navode iz Holcima, Varaždinskoj su županiji podnijeli zahtjev za produljenje rudarske koncesije u čiju proceduru ulazi i nadzor Državne inspekcije.

Tijekom upravo tog nadzora državni je inspektor donio odluku o zatvaranju kamenoloma jer  je ugovor o koncesiji istekao optužujući ih na taj način za ilegalan rad kamenoloma. Za sve to, ističu u Holcimu, krivo je Povjerenstvo za državnu imovinu koje nije na vrijeme donijelo odluku o služnosti.

{play}Radio_vijesti/TON KOSCAK 02.mp3{/play}

Inače, izvan zatvorenog područja u Očuri ostali su zgrada ureda, te disponenti što omogućuje da se sa zaliha nastavi isporuka kupcima. Svi radnici, njih 49, iako je proizvodnja obustavljena, prema kolektivnom ugovoru, primaju  plaće. Za nadati je da se zbog sporosti državne administracije, u ovo teško gospodarsko vrijeme, neće ugasiti još 49 radnih mjesta.