Uto26052020

Posljednje izmjene03:58:55 PM

Back Nalazite se ovdje: Home Gospodarstvo Vijesti iz gospodarstva Poduzetništvo Još uvijek bez novog vlasnika

Još uvijek bez novog vlasnika

igm1

Ni na trećoj javnoj dražbi na varaždinskom Trgovačkom sudu IGM Ciglana Cerje Tužno u stečaju nije uspjela pronaći novog vlasnika. – Ciglana nije prodana, nitko nije uplatio jamčevinu. U listopadu se ide na novu dražbu te će tada biti i manja cijena i velike su šanse da se proda – kaže stečajni upravitelj Ciglane Želimir Uršulin.

U IGM Ciglani Cerje Tužno lani u srpnju otvoren je stečaj zbog insolventnosti i blokade računa od 18 milijuna kuna. Svih pedesetak radnika tada je dobilo otkaz. Račun Ciglane bio je u blokadi zbog kratkoročnih potraživanja banaka od ukupno petnaestak milijuna kuna te distributera plina koji je potraživao 2,5 milijuna kuna.

Dug dobavljačima bio je oko 13 milijuna kuna. Najveći je problem Zabina hipoteka nad ciglanom (42 milijuna kuna) kao jamstvo za kredit kojim je kupljena ciglana u Bosanskom Grahovu, pri čemu je Ciglana Cerje Tužno sudužnik s ostalim IGM-ovim tvrtkama kćerima.

Godinu dana nakon otvaranja stečaja Ciglana je u zakupu, proizvodi se normalno, radnici su se vratili na posao i dobivaju plaće. Svi zaposlenici Ciglane u stečaju dobili su zaostale plaće, otpremnine i druga potraživanja, za što je stečajni upravitelj Želimir Uršulin uspio osigurati četiri milijuna kuna u samo šest mjeseci, i to bez prodaje imovine. Za imovinu se, inače, tražilo otprilike 68,5 milijuna kuna. Želimir Uršulin nada se, kaže, da će se sve riješiti do kraja godine.