Sri27052020

Posljednje izmjene03:58:55 PM

Back Nalazite se ovdje: Home Gospodarstvo Vijesti iz gospodarstva Poduzetništvo IGM u blokadi više od godinu dana

IGM u blokadi više od godinu dana

igm1
Michael Renz - čelni čovjek grupacije

Nakon stečaja nekoliko povezanih društava, ista sudbina očekuje i IGM d.d. Lepoglava, središnje poduzeće grupacije koja je bila jedan od najvećih domaćih proizvođača opeke i mineralnih sirovina za graditeljstvo. Na prijedlog jednog od bivših zaposlenika, koji potražuje 140 tisuća kuna na ime otpremnine i drugih potraživanja, već je otvoren prethodni postupak radi utvrđivanja uvjeta za otvaranje stečaja.

Tako je utvrđeno da je IGM u blokadi od 38 milijuna kuna, i to neprekidno od travnja prošle godine. Najveći vjerovnik, Dom Holding, koji je s 50 posto dionica ujedno i najveći dioničar IGM-a, potražuje na ime pozajmice 11 milijuna kuna. Među većima su Croatia osiguranje te Porezna uprava s dva, odnosno pola milijuna kuna. Bivši zaposlenicima za plaće se duguje više od 900 tisuća kuna, a za otpremnine 1,56 milijuna kuna.

IGM ima i velika potraživanja, koja su oko 56 milijuna kuna. Međutim, problem je što čak 44 milijuna kuna potražuje od svoje ciglane u Grahovu, koja ništa ne radi, a imovina je pod hipotekom Zagrebačke banke.

Slično ili još teže stanje je i u ostalim povezanim društvima. Tako stečaj već traje u ciglani Cerje Tužno i Cerovlje, kao i IGM pješčara Jerovec, a prijedlog za stečaj podnesen je za tvrtku IGM Kapmir, dok su ostale uglavnom neaktivne. Odluka o otvaranju stečajnog postupka očekuje se nakon očitovanja Michaela Renza koji je na čelu grupacije od 2000. godine.