Sri27052020

Posljednje izmjene03:58:55 PM

Back Nalazite se ovdje: Home Gospodarstvo Vijesti iz gospodarstva Poduzetništvo Obrtnici u sve težoj poziciji

Obrtnici u sve težoj poziciji

obrtnici

Više od polovice, odnosno 50,8 posto svih poslovnih subjekata u Varaždinskoj županiji čine obrti gdje je u 2009. godini bilo zaposleno 9 tisuća osoba. No, u 2009., te u prva četiri mjeseca u 2010. godini obrtništvo Varaždinske županije karakterizira pad broja obrta i smanjenje broja zaposlenih.

Naime, kao što je poznato, obrtništvo karakterizira visok stupanj koncentracije obrtnika u manjem broju djelatnosti, pri čemu uslužni obrti čine 28 posto svih obrta u Županiji i jedino do njihovog pada nije došlo, dok je alarmantan pad broja proizvodnih obrta, čiji je udio u ukupnom broju smanjen s 20 na 15,5 posto. Što se financijskog stanja tiče, obrtnici se svakodnevno suočavaju sa nelikvidnošću i blokadom računa. Naime, kako je rečeno na prošloj sjednici Gospodarsko – socijalnog vijeća Varaždinske županije, na kraju lanjske godine 1.351 osoba imala je blokirani račun, dok je iznos nepodmirenih obveza iznosio 216,4 milijuna kuna.

Pri tom valja spomenuti kako su siva ekonomija i nelojalna konkurencija, te nemogućnost njihova efikasnog rješavanja, velika prepreka, kako opstanku, tako i bilo kakvom razvoju obrtništva. Također, visoka davanja i brojni parafiskalni nameti poput spomeničke rente ili vodnog doprinosa, kao i neravnopravni položaj obrtnika u odnosu na druge gospodarske subjekte, te neusklađenost obrazovnog sustava sa potrebama tržišta rada – problemi su s kojima se obrtnici suočavaju već niz godina, rečeno je na sjednici.

Postavlja se pitanje – što učiniti? Varaždinska županija je zasad poslala apel hrvatskoj Vladi - da se energičnije krene u rješavanje problema nelikvidnosti koja je jedan od značajnijih uzročnika zatvaranja obrta, ali i da se što hitnije poduzmu konkretne mjere u cilju smanjenja sive ekonomije, no hoće li se kotač uspješnog obrtništva – pokrenuti, pokazat će vrijeme.