Uto26052020

Posljednje izmjene03:58:55 PM

Back Nalazite se ovdje: Home Gospodarstvo Vijesti iz gospodarstva Poduzetništvo Isplaćeni radnici Ciglane u Cerju

Isplaćeni radnici Ciglane u Cerju

igm1

U IGM Ciglani Cerje Tužno lani u srpnju otvoren je stečaj zbog insolventnosti i blokade računa od 18 milijuna kuna. Svih pedesetak radnika tada je dobilo otkaz. Račun Ciglane bio je u blokadi zbog kratkoročnih potraživanja banaka ukupno petnaestak milijuna kuna, te distributera plina, koji je potraživao 2,5 milijuna kuna. Dug dobavljačima iznosio je oko 13 milijuna kuna.

Najveći je problem Zabina hipoteka nad Ciglanom (42 milijuna kuna) kao jamstvo za kredit kojim je kupljena ciglana u Bosanskom Grahovu, pri čemu je Ciglana Cerje Tužno sudužnik s ostalim IGM-ovim tvrtkama kćerima. Godinu dana nakon otvaranja stečaja Ciglana je u zakupu, proizvodnja se normalno odvija, radnici su se vratili na posao i dobivaju plaće. Svi zaposlenici Ciglane u stečaju, inače, dobili su zaostale plaće, otpremnine i ostala potraživanja, za što je stečajni upravitelj Želimir Uršulin u samo šest mjeseci uspio osigurati četiri milijuna kuna, i to bez prodaje imovine.

Imovina je nedavno ponuđena na javnoj dražbi na varaždinskom Trgovačkom sudu, no kupaca nije bilo. Za imovinu se, inače, traži otprilike 68,5 milijuna kuna. - Na dražbu se nitko nije javio, pa će se organizirati druga, pod istim uvjetima i po istoj cijeni. Zainteresiranih za kupnju ima, no cijena im je trenutačno previsoka. Očekujem da će se sve riješiti jesenas, kada ćemo moći sniziti cijenu. Tom prodajom namirit će se banka, a trebamo naplatiti i još neka potraživanja, kako bi se mogli namiriti preostali vjerovnici. Nakon prodaje Ciglane, što bi se trebalo riješiti do kraja godine, proizvodnja bi se nastavila – rekao je Uršulin.

Izvor: Varaždinske vijesti