Sri27052020

Posljednje izmjene03:58:55 PM

Back Nalazite se ovdje: Home Gospodarstvo Vijesti iz gospodarstva Poduzetništvo Video: Osnovana Lokalna akcijska grupa

Video: Osnovana Lokalna akcijska grupa

lag-n

Grad Lepoglava je u suradnji s Razvojnom agencijom Varaždinske županije – AZRA-om, pokrenuo inicijativu za osnivanje Lokalne akcijske grupe LAG na području sjeverozapadne Hrvatske. Osnivanje LAG-a temelji se na LEADER pristupu koji je pokrenut od strane Europske unije s ciljem razvoja ruralnih područja. Ministarstvo regionalnog razvoja, šumarstva i vodnoga gospodarstva raspisat će ove godine natječaj za odabir LAG-ova.

Odabrani LAG-ovi će potpisati sa IPARD agencijom ugovorni sporazum koji obuhvaća tekuće troškove i provedbu specifičnih projekata. Osnivanjem i potvrdom LAG-a od strane IPARD agencije, LAG ostvaruje pravo na povlačenje sredstava iz Europske unije za različite projekte važne za lokalnu zajednicu. U svrhu potpisivanja sporazuma o udruživanju u LAG  u ponedjeljak, 24. svibnja, u čitaonici  Doma kulture  okupilo se 11-tero načelnika i gradonačelnika okolnih općina i gradova iz Varaždinske županije: Bednja, Cestica, Donja Voća, Klenovnik, Maruševec, Vinica, Petrijanec, Vidovec, Sračinec, Ivanec i Lepoglava.

Sastanku je nazočio i Zlatko Koračević, saborski zastupnik i predsjednik Odbora za regionalni razvoj, šumarstvo i vodno gospodarstvo, koji je istaknuo osnivanje LAG-a kao temeljnu osnovu bilo kakve uspješnosti razvoja ruralnih područja.

{play}Radio_vijesti/lag-koracevic.mp3{/play}

Ispred Grada Lepoglava, koji je domaćin ove inicijative, gradonačelnik Marijan Škvarić i njegov zamjenik Alojz Gredelj predstavili su naš grad ali i projekt Turističko-kulturno informativni centar čija je realizacija rezultat dodijeljenih sredstava od strane fondova Europske unije, a što osnivanje LAG-a znači za Lepoglavu objasnio nam je Gradonačelnik:

{play}Radio_vijesti/lag-skvaric.mp3{/play}

Direktor AZRA-e, Mario Ferić istaknuo je kako njezina uloga u ovoj aktivnosti nije samo tehnička pomoć pri izradi stručne dokumentacije, već puno šira. - Pokušavamo biti koordinatori, a u jednom dijelu i inicijatori ideja koje moramo pratiti kroz određenu proceduru prijave LAG-a kao udruge, a i primijenit ćemo svoja iskustva koja imamo s osnivanjem LAG-a PRIZAG na istim principima Ministarstva poljoprivrede, ribarstva i ruralnog razvoja, na rast i razvoj LAG-a Sjeverozapad. – rekao je Ferić.

Prije samog potpisivanja sporazuma o suradnji, Ivan Ciprijan viši stručni savjetnik Ministarstva poljoprivrede, ribarstva i ruralnog razvoja održao je prezentaciju „Politika ruralnog razvoja i LEADER pristup u RH“, gdje je ukazao na principe pristupa LEADER-u kojeg Europska unija provodi među svojim članicama, pa i u Hrvatskoj te je objasnio načela i metode po kojima će se potpisnici rukovoditi u operativnom provođenju projekata LAG Sjeverozapad.