Sri27052020

Posljednje izmjene03:58:55 PM

Back Nalazite se ovdje: Home Gospodarstvo Vijesti iz gospodarstva Poduzetništvo Županijski poticaji gospodarstvu

Županijski poticaji gospodarstvu

poticaji

S predstavnicima pet poslovnih banaka, Zagrebačkom, Hipo Alpe Adria, Splitskom, Vaba d.d. Bankom Varaždin i bankom Kovanica, u srijedu je varaždinski župan Predrag Štromar potpisao Ugovore o provođenju programa poticanja malog gospodarstva u Varaždinskoj županiji. Banke su za provođenje programa osigurale ukupno 5 milijuna kuna, uz kamatu od 7,5% godišnje. Spomenutu kamatu Varaždinska županija će ženama poduzetnicama i obrtnicima subvencionirati 2 postotna boda, a ostalim poduzetnicima po 1%.

Provođenje programa već je prihvatilo 17 gradova i općina sa županijskoga područja, koji će dodatno malom gospodarstvu sa svoga područja subvencionirati 1 do 2 % kamate. Tako će poduzetnicima sa svog područja grad Lepoglava sufinacirati 2 % kamate za obrtnike i žene poduzetnice i 1 % za ostale poduzetnike. Uzmu li se u obzir sve subvencije krajnjim korisnicima kamata po ovim kreditnim linijama bit će od 3,5 do 5,5%.

Prema utvrđenim uvjetima kreditiranje malog poduzetništva bit će s iznosima od 35.000 do 200.000 kuna i rokom otplate do 5 godina uz poček do godinu dana. Kredite za obrtna sredstva moguće je dobiti u iznosu do 100.000 kuna, a u osiguranje kredita uključeni su HAMAG i Županijska garancijska agencija. Korisnici kredita mogu biti svi subjekti u malom gospodarstvu i to obrti, fizičke osobe u slobodnim zanimanjima, obiteljska poljoprivredna gospodarstva, mala i srednja trgovačka društva, zadruge, ustanove i ostali subjekti malog gospodarstva koji su u stopostotnom vlasništvu državljana Republike Hrvatske i koji ulažu na području Varaždinske županije, neovisno o sjedištu odnosno prebivalištu.

Natječaj za kreditna sredstva po ovom programu raspisan je protekloga tjedna, a popis sve potrebne dokumentacije te obrasci zahtjeva mogu se naći na službenim internetskim stranicama Varaždinske županije