Čet28052020

Posljednje izmjene03:58:55 PM

Back Nalazite se ovdje: Home Gospodarstvo Vijesti iz gospodarstva Poduzetništvo Centar izvrsnosti za drvo u obradi i dizajnu

Centar izvrsnosti za drvo u obradi i dizajnu

lepoglava

- Želimo sagraditi Centar izvrsnosti za drvo u obradi i dizajnu koji bi bio u Lepoglavi te Centar izvrsnosti nanotehnologije i poluvodiča koji bi bio u Novom Marofu. Projekti su vrijedni između 30 i 50 milijuna eura - riječi su kojima je varaždinski župan Predrag Štromar najavio početak projekta koji je iznimno značajan za grad Lepoglavu na čijem će početku realizacije narednih mjeseci intenzivno raditi gradska uprava, Varaždinska županija i Ministarstvo gospodarstva, rada i poduzetništva.

- Centar izvrsnosti za drvo u obradi i dizajnu dovest će do stvaranja novih vrijednosti u drvnoj industriji poput razvoja dizajna, novih tehnologija, objedinjavanja marketinga, laboratorija i svega što je potrebno našoj drvnoj industriji da na globalnom tržištu bude što konkurentnija - rekao je gradonačelnik Marijan Škvarić te dodao kako će Lepoglava jedina u Hrvatskoj imati takav centar.

Naime, Ministarstvo gospodarstva, rada i poduzetništva Republike Hrvatske u suradnji s konzultantima iz Europske unije pokrenulo je projekt sektorske analize definiranja područja koja u Hrvatskoj imaju potencijala za razvoj sektora poput metalne i automobilske industrije, brodogradnje i slično. Analiza je pokazala kako je za razvoj drvne industrije najpovoljniji hrvatski sjever.

Zadatak župana Varaždinske, Međimurske, Krapinsko-zagorske i Koprivničko-križevačke županije bio je predstaviti potencijale koje njihovi gradovi i općine imaju na tom području. Uzevši u obzir tradiciju u razvoju drvne industrije u Lepoglavi i činjenicu da se grad u svojim strateškim dokumentima temelji na razvoju drvne industrije, odlučeno je da upravo Lepoglava bude nositelj razvoja drvne industrije u Hrvatskoj.

U prilog ovoj odluci ide i činjenica da je svoj dolazak u Lepoglavu potvrdio Drvodjelac i pokreće se proizvodnja finalnog namještaja u novoosnovanom društvu Lepa Nova d.o.o. I grad Lepoglava dao je izraditi Studiju sektorske analize potencijala drvne industrije u regiji koja je također potvrdila da potencijal za razvoj postoji. U Centru izvrsnosti otvorit će se nova radna mjesta za mlade visokoobrazovane ljude iz svih područja.