Sri20102021

Posljednje izmjene10:12:11 PM

Back Nalazite se ovdje: Home Gospodarstvo Vijesti iz gospodarstva Poduzetništvo Zamjenik ministra gospodarstva pohvalio lepoglavske projekte

Zamjenik ministra gospodarstva pohvalio lepoglavske projekte

Na poziv gradonačelnika Marijana Škvarića, Grad Lepoglavu i lepoglavske gospodarstvenike danas je posjetio zamjenik ministra gospodarstva Alen Leverić. U nazočnosti zamjenika župana Varaždinske županije Milana Pavlekovića, Leverić se sastao s gospodarstvenicima koji su mu objasnili na koji način posluju s obzirom na recesiju, parafiskalne namete i razne zakonske okvire.

Ministarstvo gospodarstva je po prvi puta u sklopu programa i poticaja za gospodarstvenike, objavilo je još jedno novo područje – drvno-prerađivačku industriju koja je od izuzetne važnosti za Lepoglavu. – U Gradu Lepoglavi Ministarstvo ima kvalitetnog partnera za realizaciju jednog od najvažnijih projekata, a to je Centar izvrsnosti za drvno – prerađivačku industriju koji će biti smješten na vašem području. To podrazumijeva nova sredstva iz fondova EU i nove poticaje za gospodarstvenike. U samu realizaciju Centra s vaše strane ne sumnjamo, jer se možete pohvaliti najvećim projektom u Varaždinskoj županiji – Turističko-kulturno informativnim centrom – objasnio je Leverić.

Sljedeća tema koju je zamjenik posebno naglasio odnosila se na obnovljive izvore energije. Do 2011. godine na mreži RH bile su 32 elektrane iz obnovljivih izvora energije. Razlog tako malog broja bila je spora administracija te hrpa papira i dozvola koje su se trebale prikupiti.

- Ministarstvo je olakšalo i tu problematiku. Smanjili smo potrebne procedure i administraciju te se možemo pohvaliti da danas imamo preko 120 elektrana na toj mreži. Tu bih istaknuo inicijativu Grada oko projekta Sunčane elektrane koju ste poklonili Osnovnoj školi i koja funkcionira po principu solarnih panela. Sljedeći korak Ministarstva je predložiti Vladi da poveća kvote za solare na svim javnim ustanovama u lokalnim i regionalnim zajednicama – najavio je Leverić.

S Gradske strane pokušava se olakšati gospodarstvenicima oko zakonskih barijera i raznih poticaja jer bez investicija nema razvoja. - Brigu za gospodarstvenike provodimo kroz projekt „Poduzetnik 2“ kojim subvencioniramo kamate kredita sa 4 postotna poena na godišnjoj razini. Posjedujemo 4 hektara potpuno komunalno uređenog zemljišta unutar poduzetničke zone koje je spremno za gospodarsko ulaganje. Također, nudimo i razne olakšice poput oslobađanja plaćanja komunalnih doprinosa i naknada ovisno o broju zaposlenih. Odlučili smo se okrenuti prema obnovljivim izvorima energije te možemo predstaviti 2 konkretna projekta – solarne panele na krovu Osnovne škole koja je u funkciji od prošle godine te projekt izgradnje solarne energane koja će biti realizirana iduće godine – rekao je Škvarić.

Nakon sastanka posjetili su Sunčanu elektranu u Osnovnoj školi Ante Starčevića i uputili se na kavu s građanima.