Sub23102021

Posljednje izmjene09:44:45 PM

Back Nalazite se ovdje: Home Gospodarstvo Vijesti iz gospodarstva Poljoprivreda BERBA BUČA Uzgojene buče spremne za preradu (video)

BERBA BUČA Uzgojene buče spremne za preradu (video)


Agro – turistički klaster "Lepoglava" kraju je priveo projekt Pokusno – pokaznog polja uzgoja buča. Naime, ovih je dana odrađena berba uzgojenih buča na oko četiri hektara zakupljenih poljoprivrednih površina.

Uzgoj buča na pokusno – pokaznom polju veličini oko dva hektara, uzetih u zakup od Grada Lepoglave, dok su ostale površine na kojima su uzgojene buče zakupljene od građana, započeo je protekle godine pripremom zemljišta, a nastavljen u ovoj godini sijanjem buča, održavanjem zasijane kulture međurednim kultiviranjem i ručnim okopavanjem te dohranom. Sve to odrađeno je u suradnji s Uslužnom uljarom Presečki i lokalnim OPG-om Čanžar.
Suhe drške listova i vriježa te prevladavajuća karakteristično žuto - zelena boja buča bili su znak da su buče zrele i spremne za berbu. Uslijedilo je njihovo strojno zgrtanje u redove te finalno dozrijevanje od nekoliko dana nakon čega je uslijedila i berba. Berba je odrađena kombajnom za branje buča.

- Uslužna uljara Presečki ima dugu tradiciju bavljenja poljoprivredom te samim uzgojem buča, stoga nije bilo teško izabrati partnera za ovakav projekt koji je ujedno i prvi poljoprivredni projekt ATK "Lepoglava". Uzgoj buča delikatan je i zahtjevan posao koji iziskuje puno uloženog vremena i rada kako bi se došlo do konačnog proizvoda koji se može plasirati na tržište što je u konačnici naš cilj – ističu u Agro – turističkom klasteru "Lepoglava".

- Hvala svima koji su sudjelovali u ovom projektu. Prateći proces uzgoja buča na pokusno – pokaznom polju omogućili smo zainteresiranim građanima da nauče kako uzgajati buče. ATK "Lepoglava" i u idućoj godini nastavlja s njihovim uzgojem – zaključio je Slavko Štefičar, predsjednik ATK-a "Lepoglava".

Projekt Pokusno – pokaznog polja uzgoja buča ATK "Lepoglava" realizirao je u suradnji s Gradom Lepoglavom, Upravnim odjelom za poljoprivredu i zaštitu okoliša Varaždinske županije, Poljoprivrednom savjetodavnom službom i Uslužnom uljarom Presečki.

- Pokazali smo da se jedna dobra ideja, dobrom organizacijom i suradnjom partnera može pretočiti u uspješan odrađen projekt. Pokazali smo i građanima kako je moguće oplemeniti neiskorištene poljoprivredne površine koje su, na žalost, često zapuštene i na kojima sve češće raste ambrozija – istaknuo je lepoglavski gradonačelnik Marijan Škvarić.

Prvu promociju proizvoda dobivenih uzgojem buča na pokusno – pokaznom polju u Lepoglavi, ATK "Lepoglava" imat će na Sajmu tradicijskog rukotvorstva i starih zanata koji će se održati u okviru 19. međunarodnog festivala čipke u Lepoglavi, od 19. do 20. rujna. Građani Lepoglave, ali i ostali zainteresirani imat će tada prigodu kupiti nerafinirano bučino ulje proizvedeno u Lepoglavi.