Sri21042021

Posljednje izmjene01:33:46 PM

Back Nalazite se ovdje: Home Gospodarstvo Vijesti iz gospodarstva Poljoprivreda ISPIT ZA RUKOVANJE SREDSTVIMA ZA ZAŠTITU BILJA Nezadovoljstvo rješenjem o obaveznom pohađanju predavanja

ISPIT ZA RUKOVANJE SREDSTVIMA ZA ZAŠTITU BILJA Nezadovoljstvo rješenjem o obaveznom pohađanju predavanja


Dosadašnjoj praksi polaganja ispita za sigurno rukovanje i primjenu sredstva za zaštitu bilja bez prethodne pohađanje izobrazbe odnosno odslušanog predavanja čini se došao je kraj.
Rješenjem izdanim od strane Ministarstva poljoprivrede, a o kojem su u srijedu (2. ožujka) informirane ustanove koje organiziraju polaganje navedenih ispita, ispitu se više ne može pristupiti bez da se prethodno ne odsluša predavanje odnosno prođe izobraza u trajnju od 15 sati.

Tu je novinu doznalo i oko 160 poljoprivrednika, uglavnom onih koji se poljoprivredom bave za vlastite potrebe, a koji su u srijedu (2. ožujka) u Lepoglavu došli polagat ispite za sigurno rukovanje i primjenu sredstva za zaštitu bilja u organizaciji Pučkog otvorenog učilišta Đuro Arnold iz Ivanca. S obzirom na rješenje Ministarstva poljoprivrede nisu mogli pristupiti ispitu već im je pojašnjeno da prethodno moraju odslušati 15 sati predavanja što je izazvalo buru negodovanja koje je pojačala i činjenica da će se predavanje morati i dodatno platiti.

- Svi koji ne želite ići na predavanje, a što znači da nećete moći pristupiti ispitu, imat ćete mogućnost da zatražite da vam se vrati 130 kuna koje ste uplatili za troškove polaganja ispita i taj će vam novac biti vraćen. Ako želite ići na predavanje, cijena predavanja je 200 kuna koji se moraju dodatno uplatiti. Iznimno za vas koji ste prijavili za polaganje ispita u ovom terminu i uplatili polaganje ispita te danas došli polagati ga, cijena predavanja biti će 120 kuna. Predavanje će se održati danas, sutra (3. ožujka) i prekosutra (4. ožujka) od 16 do 19 sati – pojasnilasje predstavnica Pučkog otvorenog učilišta dodajući da Učilište nije prava adresa za isticanje neslaganja s takvim rješnjem te da se odgovore na to zašto je preko noći došlo do promjene trebaju tražiti na adresi Ministarstva poljoprivrede.

- Dakle, oni koji su jučer polagali ispite to su mogli bez predavanja, a mi danas ne možemo. Znači oni su imali sreće, a mi nismo. Sad će nam se ti i svi oni koji nisu trebali ići na predavanja smijati – samo je jedan od komentara nezadovoljnih rješenjem Ministarstva poljoprivrede za koje smatraju da nema zakonsku težinu.
Pitali su se nezadovoljni poljoprivrednici da li nije trebao proći neki rok da se to provede, a ne da se to radi ovako preko noći.
- Čini se da nam se iz džepa žele izvući dodatni novci – izrečeno je u masi nezadovoljnih od kojih će većina ipak odslušati predavanja jer nemaju drugog izlaza.

Dakle, svi oni koji će se odlučiti položiti ispit prethodno će trebati proći izobrazbu održive uporabe pesticida. Pučko otvoreno učilište Đuro Arnold takvu izobrazbu planira u budućnosti održati ponovno u Lepoglavi.