Pon25052020

Posljednje izmjene10:42:11 PM

Back Nalazite se ovdje: Home Kultura Vijesti iz kulture Gradska knjižnica PREDAVANJE O lepoglavskom pavlinu Josipu Bedekoviću govorio dr. Alojz Jembrih

PREDAVANJE O lepoglavskom pavlinu Josipu Bedekoviću govorio dr. Alojz Jembrih


Bogata povijest Lepoglave i osobe koje su je obilježile neiscrpna su tema predavanja koja se godinama organiziraju u okviru programa obilježavanja Dana grada Lepoglave i Dana župe. U okviru ovogodišnjeg slavljeničkog programa organizirano je predavanje s temom "Zasluge Josipa Bedekovića u povijesti lepoglavskih pavlina".
Predavanje je održano u čitaonici Gradske knjižnice Ivana Belostenca, a o djelu jednog od značajnijih pavlina, Josipu Bedekoviću rođenom prije 330 godina, okupljenima je govorio dr. Alojz Jembrih.

Naglasak predavanja bio je na Bedekoviću kao kajkavskom piscu, kakvim ga se suviše i ne poznaje iako je 1744. godine u Grazu objavio svoje prvo djelo na kajkavskom govoru. Tu je činjenicu kao i mnoge druge okupljenima na predavanju otkrio dr. Jembrih.

Na početku predavanja okupljenima se u ime Grada Lepoglave obratio zamjenik gradonačelnika Hrvoje Kovač istaknuvši da je i ovo predavanje prigoda spoznati koliki je značaj kroz minula stoljeća Lepoglava imala na hrvatsku kulturu, znanost i povijes.