Sri20022019

Posljednje izmjene05:19:13 PM

Back Nalazite se ovdje: Home Kultura Vijesti iz kulture Izložbe POVIJEST POLICIJE U Lepoglavi otvorena izložba o policiji

POVIJEST POLICIJE U Lepoglavi otvorena izložba o policiji


Do 30. travnja u lepoglavskom Domu kulture može se razgledati izložba "Crtice iz povijesti hrvatske policije" koja kroz izložene eksponate, većinom fotografije, govori o povijesti hrvatske policije s posebnim naglaskom na Domovinski rat.


Izložba je u Lepoglavi, istaknuto je tijekom njenog otvorenja, postavljena zahvaljujući suradnji Muzeja policije i Koordinacije braniteljskih udruga gradova Ivanca i Lepoglave koja njome, kao jednom od aktivnosti, obilježava 20. godišnjicu oslobođenja Hrvatske te 10. godišnjicu malonogometnog turnira koji se igra u spomen na trojicu policajaca iz ivanečko – lepoglavskog kraja koji su poginuli braneći Vukovar – Stjepana Vusića, Tomu Jambora i Josipa Kapustića, te u suorganizaciji s Turističko kulturno – informativnim centrom.

- Nadam se da će izložbu i druge slične događaje posjetiti što više mladih ljudi koji će tako saznati o ulozi njihovih roditelja u Domovinskom ratu – istaknuo je predsjednik Koordinacije braniteljskih udruga gradova Ivanca i Lepoglave Ljudevit Cikač.

- Kad smo dobili poziv da sudjelujemo u programu povodom obilježavanja pogibije hrvatskih policajaca Josipa Kapustića, Stjepana Vusića i Tome Jambora iz ivanečko – lepoglavskog područja u Vukovaru 1991. godine, kojeg organizira Koordinacija braniteljskih udruga Ivanca i Lepoglave, rado smo ga prihvatili – rekao je o izložbi voditelj Muzeja policije Željko Jamičić. Pojasnio je da su zbog prilagodbe prostoru, koji nije dopuštao izlaganje trodimenzionalnih eksponata, većina eksponata fotografije. Posjetitelji se mogu upoznati s poviješću policije prije, za i nakon 2. svjetskog rata, zatim sa sudjelovanjem policije u Domovinskom ratu, posebice tijekom 1991. godine kada su se dogodila najveća stradavanja policajaca.
- U Domovinskom ratu poginulo je 755 policajaca, 3.600 ih ranjeno, a 31 još se vodi nestalima – rekao je Jamičić ističući da je policija izdržala prvi nalet srpskog agresora kada nije bilo drugih naoružanih formacija koje bi branile Hrvatsku.
Da je potrebno o tome govoriti i podsjećati na tu činjenicu Jamičić je potkrijepo podatkom da se u Rijeci održava izložba amblema i odora iz Domovinskog rata i da pri tome nema onih hrvatske policije koja je prva stala na branik Domovine.Na izložbi se mogu vidjeti osobne stvari policajca Dragutina Špaca iz Lepoglave koje je imao za vrijeme obrane Vukovara i zatočeništva u srpskim logorima. Riječ je o čizmama koje su većinom nosili branitelji Vukovara i zbog kojih su mnogi nakon zarobljavanja izdvajani i ubijani.
- Ti predmeti moraju upoznati širu javnost i biti svjedoci vremena i prostora u kojem se odvijala bitka za Vukovar i vremena kada je veliki broj policajaca završio u srpskim logorima. Stoga je moja odluka da dam originalne predmete Muzeju policije bila dobra – rekao je Dragutin Špac dodavši da se i ovom prigodom prisjeća dana kad ih je nosio braneći Vukovar.
- Čizme, na kojima ima još uvijek tragova krvi, polako se raspadaju. Inače, uspio sam ih sačuvati zato što iz zbog brojnih čireva u logoru nisam mogao nositi već sam ih skrivao u jednoj torbi pa su uspjele izaći van gotovo cijele – pojasnio je Špac dodavši da je malo država koje su nastale u borbi u kojoj je prednjačila policija i bila prvi ešalon koji je počeo braniti i stvarati državu.
- Ne smijemo zaboraviti ulogu policije u Domovinskom ratu, ali i njenu ulogu očuvanja sigurnosti u državi – zaključio je Špac ističući da treba biti ponosan na hrvatske policajce u povijesti i danas.Na izložbi se može vidjeti i zastava koju je prigodom ustroja Zbora narodne garde policiji dao predsjednik Franjo Tuđman te zastava Specijalne policije Roda. Izložene su i fotografije službenih vozila policije od 1913. godine, kada je nabavljeno prvo takvo vozilo, zatim fotografije o današnjem radu policije te karikature na kojima su u glavnoj ulozi policajci. Također, na izložbi svoje radove izlaže Ivica Vugrinec – policijski specijalac i stopostotni ratni vojni invalid.

Izložbu je, ispred pokrovitelja – Grada Lepoglave, otvorio lepoglavski gradonačelnik Marijan Škvarić.
- Ova izložba govori i o našim braniteljima, posebice policajcima iz Policijske uprave Varaždin, odnosno onima iz Lepoglave i Ivanca, koji su u Vukovaru dali svoj veliki obol u obrani domovine. Nadam se da će se s tim na ovoj izložbu upoznati i naši najmlađi – istaknuo je gradonačelnik Škvarić, naglasivši i važnost policije u zaštiti ustavnog poretka i osiguranju reda i mira.Na otvorenju izložbe, uz zamjenike gradonačelnika gradova Lepoglave i Ivanca - Hrvoja Kovača i Čedomira Bračka, nazočili su načelnika PU Varaždinske Darka Jurčeca, načelnici policijskih postaja, ravnatelji obrazovnih i drugih ustanova s područja grada Lepoglave, predstavnici braniteljskih udruga proizišlih iz Domovinskog rata te članovi obitelji poginulih branitelja.

U nekoliko navrata spominjani su policajci s područja Ivanac i Lepoglave poginuli u Vukovaru – Stjepan Vusić, Tomo Jambor i Josip Kapustić, no nije spomenuto ime njihovog kolege iz Lepoglave – Dragutina Godinića, koji je također kao policajac odnosno pripadnik Zasebne policijske postaje Varaždin poginuo u obrani Vukovara.

Otvorenje izložbe upotpunjeno je nastupom Tamburaškog orkestra djelatnika MUP-a, pod ravnanjem Nevenke Pavleković, koji je stog dana u Lepoglavi održao i cjelovečernji koncert.