Sri20022019

Posljednje izmjene05:19:13 PM

Back Nalazite se ovdje: Home Kultura Vijesti iz kulture Izložbe IZLOŽBA NAKITA SNJEŽANE VAROVIĆ Lepoglavska čipka na moderan način

IZLOŽBA NAKITA SNJEŽANE VAROVIĆ Lepoglavska čipka na moderan način


Lepoglavska umjetnica Snježana Varović inspiriran ljepotom lepoglavske čipke odlučila je spojiti moderno s baštinom. Rezultat toga jedinstven je nakit koji zrači ljepotom i odiše elegancijom, a kojeg je umjetnica predstavila na izložbi otvorenoj u Galerijskom centru u Varaždinu.


- Nakit je inspiriran lepoglavskom čipkom. S obzirom na to da dolazim iz Lepoglave to je bio nekakav normalan tijek. Izradom nakita bavim se unatrag tri godine, a prošlogodišnja tema Festivala čipke – Čipka i nakit, bila je idealna da se pokaže čipka u jednom novom svjetlu. Ne radim tradicionalnu čipku, to je čipka inspirirana motivima lepoglavske čipke. Radi se metaliziranim koncem koji se isprepliće sa žicom, kristalima, staklima i perlicama. Najviše radim ogrlice jer tu mogu pokazati najviše, a onda i ostali nakit koji se može nositi – od naušnica do narukvica. To je u biti tradicionalna čipka na jedan moderan način – pojasnila je Snježana Varović čiji je glavni umjetnički izričaj do prije nekoliko godina bio modeliranje u glini. Sudjelovala je na likovnim kolonijama, skupnim izložbama, a značajan uspjeh postigla je prije pet godina kad je njena skulptura čipkarice proglašena najoriginalnijim suvenirom Varaždinske županije. Prije tri godine, isprva samozatajno, počela je dizajnirati i izrađivati nakit. Svaki komad nakita radi s posebnom pažnjom, ljubavlju i strpljenjem. Smisao za lijepo i detalje u oblikovanju modnih dodataka prepoznale su pripadnice ljepšeg spola, a potvrda kvalitete stigla je i iz umjetničkih redova.

- U Snježaninom radu su se elementi čipke oslobodili iz jedne geometrijske forme u trodimenzionalnu i počeli živjeti kao nakit. Nakit je vrlo ujednačen u kolorizmu i nikad to ne prelazi granicu koja vodi u previše, uvijek je to s jednom mjerom i elegancijom. Ljepota nakita posebno dolazi do izražaja kada se nalazi na damama – ocijenio je Snježanin rad Ivan Mesek, ravnatelj Galerijskog centra Varaždin.

Izložbu je otvorio lepoglavski gradonačelnik i saborski zastupnik Marijan Škvarić, a glazbom je otvorenje izložbe popratio umjetničin sin Dorian Varović potvrdivši umjetnički talent obitelji Varović.