Sri20022019

Posljednje izmjene05:19:13 PM

Back Nalazite se ovdje: Home Kultura Vijesti iz kulture Izložbe IZLOŽBA Velečasni Milan Juranić izložio jaslice u pavlinskom samostanu

IZLOŽBA Velečasni Milan Juranić izložio jaslice u pavlinskom samostanu


Početkom devedesetih kada je Hrvatskom bjesnio rat, gledajući hrpu kartonskih kutija u kojima je stizala humanitarna pomoć, velečasni Milan Juranić odlučio je s njima nešto napraviti. Uzeo ih je u ruke i od njih počeo tehnikom kaširanja odnosno lijepljenja stvarati čudesne oblike – u prvo vrijeme raspela i fragmente koje je viđao u starohrvatskim crkvicama. Kasnije su nastajali radovi muke, smrti i uskrsnuća Kristovog te oni vezani uz božićno vrijeme – jaslice. Upravo su jaslice tema izložbe kojom se vlč. Milan Juranić predstavlja lepoglavskoj publici.

Izložba jaslica Milana Juranića, svećenika u Zagorskim Selima, otvorena je u pavlinskom samostanu. Tom je prigodom o Juranićevim jaslicama govorila magistrica povijesti umjetnosti Ana Kaniški istaknuvši kako svojim jaslicama, izrađenima u jedinstvenoj tehnici, vlč. Juranić širi radosnu vijest Božića.

- Izložena djela nastajala su uz puno meditacije i molitve i doprinijet će tome da nam se radost Božića ureže u srce i da nam ovaj Božić bude što ljepši – poručio je otvarajući izložbu lepoglavski župnik monsinjor Andrija Kišiček.

- U mojim skulpturama nalazi se dio moje duše, srca i blagoslova – poručio je prigodom otvorenja izložbe autor čije su jaslice, zbog nade u čistoću i svijetlo, sve u bijelom.