Čet01102020

Posljednje izmjene10:27:00 AM

Back Nalazite se ovdje: Home Kultura Vijesti iz kulture Izložbe IZLOŽBA KOVANICA I NOVČANICA (FOTO) Predstavljen novac iz 60 zemalja svijeta

IZLOŽBA KOVANICA I NOVČANICA (FOTO) Predstavljen novac iz 60 zemalja svijeta


Do 31. siječnja u čitaonici Gradske knjižnice Ivana Belostenca u lepoglavskom Domu kulture može se razgledati izložba kovanica i novčanica na kojoj je izloženo stotinjak kovanica i novčanica iz 60 zemalja svijeta.

- Izložbu je na inicijativu numizmatičara Branka Damiša priredila Nezavisna udruga mladih - pojasnila je prigodom otvorenja izložbe Silvija Koščec, predsjednica Nezavisne udruge mladih koja je izložbu priredila u okviru "NUM zimskih igara".

Uz kovanice i novčanice Branka Damiša izložene su i one numizmatičara Martina Lukavskog, Vladimira Gregura te pojedinih građana Lepoglave, ali i prijatelja i suradnika Nezavisne udruge mladih.

- Na izložbi je predstavljen novac gotovo svih europskih zemalja prije uvođenja Eura – pojasnio je inicijator izložbe Branko Damiš.
Osim iz europskih zemalja, izložen je novac iz Japana, Kine, Iraka, Libije, Malezije, Jordana, Ujedinjenih Arapskih Emirata, Australije, Singapura i mnogih drugih zemalja. Posjetitelji izložbe, oni stariji, moći će se prisjetiti prijašnjih vremena zahvaljujući izloženom novcu koji je tada bio u opticaju.

- Dago mi je da se u Lepoglavi predstavlja nešto što do sada nije bilo predstavljeno. Ova izložba je prigoda da se vidi nešto iz krajeva svijeta s kojima nismo u kontaktu – rekao je otvarajući izložbu zamjenik lepoglavskog gradonačelnika Hrvoje Kovač.

Dakle, izložba je otvorena do 31. siječnja i može se razgledati u vremenu rada Gradske knjižnice.