Sri20022019

Posljednje izmjene05:19:13 PM

Back Nalazite se ovdje: Home Kultura Vijesti iz kulture Izložbe OTVORENA IZLOŽBA DR. NIKOLE GROZDANOVSKOG Rukom zabilježeno ono što je oko vidjelo, a srce osjetilo

OTVORENA IZLOŽBA DR. NIKOLE GROZDANOVSKOG Rukom zabilježeno ono što je oko vidjelo, a srce osjetilo

U čitaonici Gradske knjižnice Ivana Belostenca u lepoglavskom Domu kulture otvorena je izložba likovnih radova dr. Nikole Grazdonovskog.

Iako tematski nije vezana uz Lepoglavu na izloženim su slikama prisutni zagorski motivi među kojima nekoliko s područja grada Lepoglave, ali i primorski i dalmatinski motivi, vedute starog Zagreba, motivi iz autorovog rodnog kraja, mrtva priroda i aktovi. Izloženo je 47 djela, većinom akvarela.

- Dr. Nikolu Grozdanovskog smatramo svojim jer je u jednom djelu svog života živio i radio u Lepoglavi čiji je komadić zasigurno odnio u svojoj duši. Zahvalni smo mu što nas je ovom izložbom kulturno uzdigao i duhovno obogatio – kazala je ispred organizatora izložbe ravnateljica Gradske knjižnice Ivana Belostenca Karmela Geček.

O izložbi je govorila profesorica Olja Gregur navodeći da su izložene slike oda bitku i žitku, ljepoti, suncu, zavičaju i starini.
- Oko vidi, srce osjeća, ruka bojom život bilježi i ostaje kao zapis. Autor uživa u ljepoti i ne odvaja se od viđenog dok je na zabilježi – istaknula je profesorica Gregur dodajući da će zagorski bregi uvijek srdačno i s ljubavlju dočekati dr. Nikolu Grozdanovskog.

Autor izloženih radova zahvalio se brojnim uzvanicima na dolasku izrazivši žaljenje što izložba nije tematski vezana uz Lepoglavu za koju ga, istaknuo je autor, vežu lijepe uspomene.

Izložbu je ispred pokrovitelja – Grada Lepoglave, otvorio lepoglavski gradonačelnik Marijan Škvarić.
- Rijetka je izložba koja je prožeta takvim emocijama i to prije svega emocijama uzajamnog prijateljstva – rekao je pri tom gradonačelnik Škvarić.

Otvorenje izložbe popraćeno je prigodnom omotnicom koja se toga dana mogla nabaviti i poslati iz Lepoglave.

Dr. Grozdanovski veliki je humanist što potvrđuje donacijama svojih slika udrugama HVIDR-e u gradovima u kojima izlaže. Ovom pak je prigodom najavio donaciju knjiga Gradskoj knjižnici Ivana Belostenca.

Otvorenje izložbe glazbom je obogatio mladi lepoglavski glazbenik Dorian Varović.

Izložba je prodajnog karaktera i može se razgledati do 10. ožujka u radno vrijeme Gradske knjižnice.